Криминално

Падат глави заради зверското убийство на две момичета в Румъния, хиляди протестират… СНИМКИ

Падат глави заради зверското убийство на две момичета в Румъния, хиляди протестират… СНИМКИ

 

0000246875-middle

 

 

Къщата на ужасите – така в Румъния наричат мястото, където 65-годишният механик от Каракал Джордже Динча отвлече и уби две млади и красиви момичета. 

Румънската полиция се опитва да реши едно от най-сериозните убийства в страната през последните 30 години.

Самите престъпления са извършени по особено жесток начин.

Първата жертва е 19-годишната Луиза Меленку. Студентката от Техническия университет в Крайова изчезва в средата на април. Тя тръгва от родното си село към Каракал, за да вземе оттам пари, изпратени от майка й, която работи в Англия.

След като не се прибира, бабата и дядото на момичето го обявяват за издирване, но то така и не е открито.
15-годишната Александра Мъчешану изчезва на прибиране от училище. След като не могат да се свържат с нея по телефона, родителите й подават сигнал в
полицията, за да може да започне издирване.

По-късно става ясно, че мъжът, който я отвлича, я замъква в къщата си, където я оковава с бодлива тел, изнасилва я и подлага на нечовешки мъчения.

В един момент Александра успява да се добере до телефона на мъчителя си и се обажда на тел. 112, за да подаде сигнал, че е отвлечена.

Оттам нататък започва целият абсурд в ситуацията. Все по-отчаяно, момичето успява да позвъни още два пъти на полицията и дава частични насоки къде може да се намира къщата, в която е държано насила.

Независимо от всичко това полицаите не успяват да открият с точност къде е и отиват да я търсят на три адреса. През това време получават сигнал и от съседка на похитителя, която също им дава насоки. Часовете минават, докато накрая полицаите все пак стигат до къщата, в която се намира Александра.

През това време са минали цели 18 часа от последното позвъняване на момичето. В 17 часа полицаите са обградили дома на мъжа, но дори и тогава не предприемат нищо, а чакат съдия, който да дойде и да им даде разрешение да влязат вътре. Когато вече в 18 часа нахлуват в дома, Александра е мъртва, вероятно измъчвана до смърт.

Вътре полицаите откриват части от кости, зъби и остатъци от друго тяло, за което се предполага, че е на изчезналата през април Луиза.

65-годишният похитител прави пълни самопризнания както за първото, така и за второто убийство.

Случаят е още по-скандален, защото тайните служби в Румъния са имали информация за адреса на „къщата на ужасите“ с точност до километър, но поради действащото законодателство не са имали право да си сътрудничат с полицията и така информацията е останала неизползвана.

Случаят „Александра“ насочва погледите към силно критикуваната от ЕС румънска съдебна реформа. Демонстрантите в Букурещ упрекват управляващите социалдемократи, че с оспорваните промени само отслабват наказателното право.

Часове след нелепата и жестоката смърт на 15-годишното момиче вече се повдига въпросът да бъдат премахнати ограниченията за тайните служби, въведени по времето на скандалния Ливиу Драгня, за да могат те да сътрудничат с полицията.

Заради бавната реакция на властите в този случай на отвличане Румъния се разтресе от протести. Хиляди граждани на страната се стекоха в Букурещ, възмутени от мудността на полицията и скандалната непрофесионалност. Те упрекват разследващите в „некомпетентност“ и настояват за оставката на управляващите социалдемократи.

Началникът на полицията в Румъния бе уволнен в петък заради скандално бавна реакция на органите на реда на сигнал на тел. 112 и последвалото убийство на 15-годишно отвлечено момиче.

Освен Йоан Буда заради случая в южния град Каракал са уволнени и полицейските началници на окръг Олт Петре Неаксу и Кристиян Войкулеску.

Превод и редакция БЛИЦ

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024