Личности

„Политико“ хвърли бомба: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

„Политико“ хвърли бомба: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

"Политико": Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

 

Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, пише изданието POLITICO, което следи на живо преговорите и консултациите в Брюксел. Името на Сергей Станишев се очерта като възможен кандидат за президент на Европейския парламент. В момента Станишев е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България между 2005 и 2009 г.

 

 

За председател на Европейската централна банка се обсъжда кандидатурата на Кристин Лагард, директор на МВФ.

Идеята германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия бързо набира подкрепа на днешната среща на върха, пише още POLITICO.

Така германския канцлер Ангела Меркел ще има близък съюзник и член на собствената й партия ХДС начело на Комисията. Фон дер Лейен също ще бъде първата жена председател на Комисията, а Европейската народна партия (ЕНП), десноцентристкият съюз, който включва партията на Меркел, ще запази ръководството на Комисията.
Френските власти вече посочиха, че Париж може да подкрепи Фон дер Лейен, която говори френски и е прекарал голяма част от детството си в Брюксел. Назначаването на германски ръководител на Комисията би помогнало и на френския президент Емануел Макрон да прокара френски кандидат за следващия ръководител на Европейската централна банка.
Като министър на отбраната Фон дер Лейен не е играла важна роля в някои от най-острите спорове в ЕС от последните години – като тези, свързани с върховенството на закона и миграцията. Това означава, че тя не си е създала врагове между различни лагери на лидери на ЕС, като например Вишеградската група и страните от Централна и Източна Европа.

Един от проблемите с номинацията на Фон дер Лейен ще бъде ефектът върху кандидатурата на Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП за председател на Европейския парламент. Наличието на двама германски консерватори на високи позиции в ЕС едва ли би представлявало географско и политическо равновесие.
Според дипломати една идея, която се споменава на срещата на върха е, че Вебер ще поеме втория председателски мандат от петгодишната сесия на новия парламент. Председателят на Европейския парламент се избира за срок от две години и половина.

 

Източници: „Фокус“, „Епицентър“

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023