Uncategorized

Почитаме Св. Панталеймон – покровител на пътешественици и бури. 20 красиви имена черпят днес

Почитаме Св. Панталеймон – покровител на пътешественици и бури. 20 красиви имена черпят днес

big_161e

 

Православната църква днес почита Свети великомъченик Пантелеймон – закрилник на пътешествениците и по-малък брат на Свети Илия. Според народните представи Свети Пантелеймон също е покровител на летните бури, порои и наводнения. Затова често е наричан Воден Пантелей.

 

 

 

Пантелеймон живял през ІІІ век в град Никомидия по време на император Максимилиян. Пантелеймон бил много милосърден. Получил голямо наследство от родителите си и се готвел да става придворен лекар. Светецът се грижел за бедните и често ги лекувал безвъзмездно. На иконите Свети Пантелеймон е изографисан като лечител, а през ІХ век при манастирите на негово име в Охрид и Преслав били създадени лечебници и медицински школи.

 

 

 

Светецът-лечител бил подложен на жестоки мъчения заради вярата си. Но според преданието каквото и да правели – хвърляли го на диви зверове, горили го със свещ, пускали го по стръмни склонове в бурното море и го търкаляли в бъчва със забити отвътре пирони – той винаги оставал жив. Накрая, през 305 г императорските войници го посекли с нож, но какво било учудването им, когато вместо кръв от тялото му потекло мляко.

 

 

 

Народни вярвания и традиции

 

 

В българските поверия Свети великомъченик Пантелеймон се приема за закрилник на пътниците и се вярва, че пази от наводнения. Празникът на светеца, наричан Пантелей, Пантелей пътник, Панталей, Воден Панталей, а още и Църна Паталея, се почита за предпазване от всякакви болести и злини. Много параклиси и аязма, наречени на светеца, се намират в Родопите, Странджа и Сакар. Те се посещават на празника му, когато жените раздават пити в негова чест, за да няма градушки и бури.

 

 

 

На този ден прелетните птици се събират на ята и се подготвят за дълъг път към топли места. Оттук идва и названието на Пантелей Пътник. Денят се смята за тежък, лош, „хаталия“ и се тачи „за патило“, „за лихо“ (на лошо). Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, за да е здраво семейството им.

 

 

 

В миналото в Белоградчишко се е изпълнявало магическо извеждане на болестите шарка, чума и дифтерит от селото. Няколко циганки повеждали хората към „чужд топрак“ и там закачали на дърво торба с прясна пита. Врачки и баячки не врачуват на празника, защото иначе светецът ще ги накаже. Смята се, че денят е подходящ за пътуване.

 

 

 

На този ден имен ден празнуват Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.

 

 

 

Информация за Пантелей пътник

В православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на имп. Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко.

 

 

 

Обреди и традиции

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

 

 

 

 

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

 

 

 

Поверия

Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

 

imen-den.net

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023