Анализи

„Правда“: САЩ ще разорят България, продавайки й на такава цена, толкова малко изтребители

„Правда“: САЩ ще разорят България, продавайки й на такава цена, толкова малко изтребители

 

air

 

 

Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник „Правда“ публикува статия, в която акцентира на възраженията на българските политици срещу закупуването на американски изтребители F-16. Материалът е озаглавен „САЩ ще разорят България, продавайки й F-16“, пише Агенция “Фокус”.

 

 

 

„Българските политици се обърнаха към Доналд Тръмп с искане за промяна на условията за закупуване на изтребители F-16. Те не разбират защо тази сделка е била сключена при тези условия“, пише руското издание.

 

 

 

Припомня се, че българският парламент одобри договор за закупуване на осем изтребителя на стойност 2,2 млрд. лева по курс 1,75 лева за един долар.

 

 

 

Средствата трябва да бъдат преведени преди 5 септември – при това наведнъж. Предполага се, че самолетите ще влезят в експлоатация от Военновъздушните сили на три партиди до първото тримесечие на 2024 година.

 

 

 

Наложи се депутатите да променят закона за държавния бюджет, тъй като тези разходи не бяха планирани. Това е голяма тежест за финансите на страната, тъй като увеличава дефицита й до до 2,1% от БВП, а плащанията ще са от резервния фонд.

 

 

 

Особени спорове в парламента предизвика начина на плащане на самолетите – едновременно и цялостно. Премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ) заяви, че самият той настоява за това. Мнозина обаче имат друго обяснение от това на министър-председателят.

 

 

 

Според министъра на финансите Владислав Горанов, България няма „такава кредитна история”, че да се възползва от разсрочено плащане. Т.е. САЩ настояват за този начин на плащане, отбелязват от редакцията противоречията по въпроса за плащането.

 

 

 

При обсъждането на сделката Българската социалистическа партия (БСП) и партията „Воля“ предложиха да се отложи гласуването за три или шест месеца, което всъщност означава прекратяване на процедурата за възлагане на обществени поръчки, тъй като предложението на САЩ за доставка на F-16 изтича на 5 септември.

 

 

 

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки прочете отворено писмо до Доналд Тръмп. В него той моли президента на САЩ да спре „тази хищническа сделка”, за да „не тласне България към финансова бездна и да не обрича на нищета бедната европейска нация”.

 

 

 

 

„Знаете ли, че най-богатата страна обрича най-бедната държава от ЕС на страдание?”, пита Марешки и предлага на САЩ „да направи жест на добра воля и да доставят на България самолетите безплатно”.

 

 

 

Позицията на социалистите е подобна: те вярват, че САЩ не плащат на България за военната им база, затова биха могли да й „дарят” самолети.

 

 

Фокус

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023