Политика

Предложили му, а той отказал да поемем външната политика на ЕС: После македонци, косовари ще кажат „заради българката не стана“

Предложили му, а той отказал да поемем външната политика на ЕС: После македонци, косовари ще кажат „заради българката не стана“

 

 

orig

 

 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар и няма как да има и двете – комисар с реален ресор или преговарящ за външната политика, съобщи БНР.

 

 

 

„Какво е по-важно за нас – комисар с реален портфейл или висш европейски преговарящ?“, с този въпрос Борисов обясни защо е взел решение за отказ.

 

 

 

По думите му е много вероятно, например, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени за еврочленство и „косовари, албанци, македонци, сърби“ да кажат, че „заради българката не става“. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията, Мария Габриел е доказана, подчерта премиерът, който възнамерява да предложи тя да остане в Еврокомисията.

 

 

Министър-председателят каза още, че предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет е отпаднало.“Либералите не отстъпиха за това. Ето защо няма решение”, посочи Борисов относно кандидатурата на Георгиева, но добави, че Италия и страните от Вишеградската четворка са я предложили за поста върховен дипломат на ЕС.

 

 

На въпрос дали само едно име се обсъжда за председател на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, Борисов отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел.

 

 

 

„Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар“, обясни Борисов.

 

 

 

”Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва”. Това написа в ”Туитър” Карл Билд, който е бивш премиер на Швеция и един от най-опитните дипломати в ЕС.

„Във въртележката на Европейския съвет тази нощ искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори“, написа още той в социалната мрежа, без да изписва името на българката.

 

 

 

 

Карл Билд е бил сред главните преговарящи по време на Югославската война.

 

Всяка държава може да има само по един представител в Европейската комисия.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024