Политика

Радев за договора Ф-16: Тези разходи не са нито на премиера, нито на министрите, а на българските граждани

Радев за договора Ф-16: Тези разходи не са нито на премиера, нито на министрите, а на българските граждани

РАДЕВbig_5722

 

 

 

Модернизацията на българските военновъздушни сили е необходима стъпка за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

 

Това заяви президентът Радев в извънредно обръщения към нацията във връзка с договора за закупуване на самолетите ф-16.

 

 

 

 

,Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава парламента информира обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение цената от 2,200 млрд лева без ДДС при стопроцентово авансово плащане, а срокът за доставка на самолетите е най-рано след 4-5 години“, допълни президентът.

 

 

 

 

 

Радев посочи недостатъците на сделката: Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие, данъци и такси, промяна в клаузите на договора едностранно. 

 

 

 

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи въвличат за десетилетия следващите напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности. Държа дебело да подчертая – не конкретния тип самолет сам по себе си, а липсата на реални способности определя авторитета и бъдещето на Военновъздушните сили и нашата евроатлантическа принадлежност“, заяви Румен Радев.

 

 

 

 

Поемането на публични разходи в страна с огромна бедност изисква максимална публичност.

Тези разходи не са нито на премиера, нито на министрите, а на българските граждани, каза той.

 

Радев подчерта, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

 

 

 

 

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства.

 

 

 

 

Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

 

 

 

 

– Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

 

– Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

 

– Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

– Кога ще купим следващите 8 самолета?

– Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

– Кога и колко ще платим за всичко това?

 

Припомням на народните представители, че са положили клетва в действията си да се ръководят от интересите на народа. Затова се дължат на българите ясни отговори  – до колко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори, заяви Радев.

 

Очаквам задълбочен дебат, подчерта държавният глава

 

Публикуваме пълното изявление на президента:

 

 

 

 

Уважаеми сънародници,

 

Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16. Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

 

 

 

 

Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; Промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги; Неустойки на неизпълнение.

 

 

 

 

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвлича за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това – разходите по придобиване, постигнати включително и с емитиране на нов дълг, поставя под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности.

Държа да подчертая – не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на Българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност.

 

 

 

 

Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране, а в случая, при колосални за България разходи, липсва дори дебат по изключително важни въпроси относно националната и колективна сигурност – Кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционални способности на самолета; Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява; Кога ще изградим необходимата сложна инфраструктура; Кога ще закупим следващите 8 самолета; Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност; Кога, как и колко ще платим за всичко това?

 

 

 

Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизацията на Българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили, без която проектът за изтребителя става несъстоятелен.

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност.

 

 

 

 

 

Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на Въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание следва да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор.

Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. И не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност.

 

 

 

 

Припомням на народните представители, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат ясни, категорични отговори доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори.

Очаквам задълбочени дебати в Народното събрание и предприемането на адекватни действия.

Благодаря за вниманието!

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024