ОБЩЕСТВО

Рекорден пробив в базата данни на МФ и НАП, личните данни на 5 млн. лица с доходи, имена, ЕГН станаха публични

Рекорден пробив в базата данни на МФ и НАП, личните данни на 5 млн. лица с доходи, имена, ЕГН станаха публични

hakeri-8-1
Хакери са пробили най-вероятно базите данни на НАП и Министерство на финансите. Медии са получили масив от 57 папки, съдържащи повече от хиляда файла с ЕГН, имена, адреси и доходи.

„Над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати“, оценяват анонимните хакери, като призовават медиите да търсят свободно сред данните и да си правят собствени разследвания. От мейла става ясно още, че целият теч е около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

 

 

 

 

„В момента повечето от българските граждани, които имат доходи, могат да бъдат профилирани, сегментирани, и съответно атакувани в частен или бизнес аспект от хора, които ще знаят кой има пари и кой може да си плати, за да бъде част от определена акция или просто да бъде изключен от нея. Голямото притеснение е, че чувствителни данни са били достъпени и в момента са широко разпространени”, заяви Ясен Танев, експерт по кибурсигурност пред бТВ.

 

 

 

 

„Дали е уязвена националната и финансова сигурност на страната ще можем да кажем утре сутринта заедно с колегите от ДАНС и ГДБОП“, заявява за телевизията Росен Бъчваров, говорител на НАП.

 

 

 

 

От редакцията на „Капитал“ са направили случайни справки на няколко журналисти от вестника и са открили съвпадения, съобщават от медиата. Според тях голяма част от информацията е стара и отразява справки от преди повече от десетилетие. При други не може да се определи към кой момент са данните. Но част от файловете съдържат и нови вписвания дори от юни, което говори, че пробивът е направен скоро.

 

 

 

 

Според авторите на имейла информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите. Характерът на данните вътре говори по-скоро, че те произхождат от Националната агенция за приходите (НАП).

Имената на папките дават известна представа за институцията, откъдето идват данните и характера им. Сред папките има следните:

 

 

 

AZ (Агенция по заетостта),

BACIS (Българска акцизна централизирана информационна система),

NZOK (Национална здравноосигурителна каса),

AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др., както и няколко, включващи NRA или NAP. Има папки, които явно съдържат данни от данъчни декларации за години до 2007 г.

 

 

 

 

„НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на МФ. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.“, се посочва  в официалния отговор от финансовото министерство на запитването на „Капитал“.

 

 

 

 

Според анонимния мейл това не е целият масив от изтекли данни. В него се казва, че са представени 57 от общо над 110 компрометирани бази данни. Не са посочени причини защо и как са селектирани точно тези, както и какво е съдържанието на другите и дали те ще бъдат публикувани.

 

 

 

 

Съдържанието и периодите на информацията във всяка папка са различни. Някои от големите файлове обаче са масиви от лични данни. В един файл, кръстен GRAO, има 1.4 млн. реда, всеки от които съдържа само три имена и ЕГН – вероятно справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП. В друг има по-малко (над 1 млн. записа), където срещу имената има и данни или NULL, което вероятно съответства на данъчни задължения на лицето към даден момент. Има и файл, където срещу над 1.1 млн. ЕГН-та стоят месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент.

 

 

 

 

 

В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Вероятно това са регистрирани потребители на сайтове за онлайн залози, тъй като имената са събрани хаотично (част на кирилица и част на латиница). Срещу тях има идентификатор Player_ID, а сред данните за тях има и посочен използван IP адрес.

 

 

 

 

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде освободен. „Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия“, пишат извършителите на кибератаката.

 

Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/probiv-bazata-danni-nap-5-mln-litsa-zasegnati.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024