ОБЩЕСТВО

Ремонтът на бронзовия лъв на Шипка разкри нещо, което никой досега не е подозирал! ВИДЕО

Ремонтът на бронзовия лъв на Шипка разкри нещо, което никой досега не е подозирал! ВИДЕО

 

 

big_1c78

 

 

Ремонтът на брозновата фигура на лъва на Шипка неочаквано разкри, че теглото му е повече от наполовина по-леко от предполагаемото досега. Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е конструктивно здрав и ремонтът ще приключи по рано от предвиденото, предаде БГНЕС.

 

 

 

По време на ремонта изникнала непозната досега подробност – на вътрешната страна на всяка от частите част, от които е сглобена фигурата, е изписано колко тежи елементът. Така е изчислена тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона.

 

 

Оказа се, че всъщност тежи около 12 тона. Ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен факт е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента. Оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на парк–музей „Шипка–Бузлуджа“.

 

 

 

Лъвът е конструктивно здрав, носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове.

 

 

 

Лъвската фигура е почистена изцяло отвътре, носещата конструкция е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в перспектива корозията, в момента се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развитието на ръжда.

 

Би ти ви, БГНЕС

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024