Русия

Русия обвини американските военни в разграбване на сирийски петролни обекти

Русия обвини американските военни в разграбване на сирийски петролни обекти

 

сащ-русия1732966_1004

 

 

Американските частни военни компании (ЧВК)с обща численост повече от 3500 души ограбват петролните обекти на Сирия под прикритието на авиацията на коалицията, оглавявана от САЩ. Това съобщи на брифинг в Министерството на отбраната началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-полковник Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.
„Освен подготовката на терористи, американските структури в Сирия се занимават с разграбването на принадлежащите на законното сирийско правителство петролни обекти и находища зад река Ефрат. Напоследък в тези обекти се забелязва активно увеличаване на числеността на сътрудниците на американските ЧВК. Днес броят на наемниците на ЧВК в Сирия превишава 3500 души“, съобщи Рудской.
Конкретно, генералът отбеляза организирания добив и продажба на сирийски нефт от находищата Конако, Ел Омар и Танак, разположени на източния бряг на река Ефрат. „Функционира криминална схема за трансгранични доставки на сирийски нефт. Просто се разграбват националните богатства на Сирия“, добави Рудской.
Според неговата информация, значителна част от доходите от контрабанда на въглеводороди се използва за издръжката на незаконните въоръжени формирования, подкупване на шейховете от арабски родово-племенни съюзи и разпалване на антиправителствени настроения.
„Цялата тази дейност на американските ЧВК се осъществява под прикритието на авиацията на международната антитерористическа коалиция. По същество тя представлява контрабанден бизнес, който американците са отнели от ИДИЛ („Ислямска държава“)“, констатира той.
Рудской отбеляза още, че предизвикват загриженост неспиращите доставки на американско оръжие в зоната зад река Ефрат. „В замяна на помощта в контрабандата на нефт, САЩ снабдяват с оръжие както кюрдските, така и арабските формирования, които след това ги използват едни против други“, отбеляза генералът, като добави, че „всичко това само влошава обстановката в изтерзания от война регион“.

Американските военни подготвят бойци от различни групировки с численост до 2700 души около базата Ат Танф, добави представителят на Генералния щаб на ВС РФ.
„В 55-километровата зона около Ал-Танф американски инструктори обучават голямото въоръжено формирование „Магавир ал-Саура“ и няколко малки групировки за така наречената „Армия на арабските племена“. Общият брой на бойците достига 2 700 души“, съобщи Рудской, като приведе кадри от дрон.
Той добави, че някои от терористите, които са били обучени в Ат Танф, са били прехвърляни от вертолети на ВВС на САЩ в зоната на изток от река Ефрат. „Най-подготвените диверсанти се изпращат в териториите, контролирани от правителствените войски, за да се дестабилизира ситуацията и да се предотврати укрепването на позициите на сирийското правителство там“, отбеляза генералът.
Рудской каза, че основните задачи на бойците, обучени от САЩ, са саботажи, разрушаването на нефтената и газовата инфраструктура на Сирия и атаките срещу правителствените сили. „Наличието на такива групи е забелязано в областите Сувейда, Палмира и Абу Кемал“, каза той.
Американската военна база в близост до селището Ал-Танф се намира на кръстопътя между границите на Сирия, Ирак и Йордания. Територията под нейния контрол включва 55-километрова зона около града.

 

Източник: Фокус

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024