ОБЩЕСТВО

Само на час от Пловдив: Китно селце, два водопада и скален феномен… СНИМКИ

Само на час от Пловдив: Китно селце, два водопада и скален феномен… СНИМКИ

 

595ae03a4c0d93a96af309178dc0e227f158742a

 

 

Китните села в Родопите нямат край! Дори и да нямате идея какво да правите през уикенда и искате да избягате някъде далеч от големия град винаги може да отворите картата и произволно да изберете някое селце в Родопите и в никакъв случай няма да ви е скучно. Маршрутът, който ще ви предложим започва именно от едно такова кътче – село Орехово, което се намира само на 60 км от Пловдив и разделя пътя между тепетата и Смолян на две равни части. Там ще намерите уникална местна кръчма, семейни хотелчета и вили под наем и няколко планински маршрута, по които може да видите два водопада, скален феномен, а можете да стигнете и до Гърция по най-дългата еко пътека у нас.

 

 

 

Тръгвате по пътя Пловдив – Смолян и като стигнете до Хвойна се отбивате на дясно, след 10 км е и крайната ви дестинация. Пътят е хубав, така че не се притеснявайте и карайте смело.

 

 

 

 

 

От Орехово започват много туристически маршрути за разходки в района и преходи до други села и хижи във високата част на Родопите. През селото минава и най-дългата екопътека у нас.

 

Маршрутът започва от село Хвойна и завършва в Гърция при село Паранести и град Ставропулис. Част от туристическите маршрути са три водопада, които са защитени природни обекти и представляват интерес за туристите.

 

 

На мястото на селото в древността е съществувало древно римско селище. В края на IVв п. н. е. възникват първите селища по долината на река Чепеларска. От материалите открити при разкопките се установява че тогава тракийските племена са разработвали сребърните и медни руди, произвеждали са бронзови и сребърни накити. За старинния произход на селището съдят и множеството намерени монети при обработване на нивите из околностите на Орехово. Най-старата запазена монета е от Iв от н.е, на която е изобразен Рематалк I – виден тракийски вожд.

 

 

Най-близо до селото е водопадът Дуплево в едноименната местност, на няколкостотин метра от западния край на селището. Той е разположен в най-ниската част на скалния пролом под връх Орешица. Водите му се изливат живописно пред входа на пещерата Голямата дупка.

 

 

 

За да стигнете до водопада е необходимо да преминавате през цялото село и стигате най-западния му край. Там пътят се разклонява в две посоки направо и наляво. Направо, след няколкостотин метра по черен път, ще стигнете до водопад Дуплево. Наляво през моста над река Орешица се тръгва отново по черен път за хижа „Персенк“. Следвате пътя, който прави завои, минава покрай различни параклисчета и се изкачва плавно нагоре към планината.

 

 

 

Друг водопад наблизо е Скакалото, който е само на 2км на юг от Орехово по пътя към хижа Персенк. На около 3км южно, в каньона на Коилов дол се намира и скалният феномен Костен камък– колосален скален масив, приличащ на огромна стена, над която расте вековна смърчова гора.

Този естествен скален феномен е обявен за природна забележителност през 1965г. Тук се намира третият водопад, наречен също Костен камък. Водите му падат от голяма скална ниша с височина на водния пад 30м.

 

Източник: waterfallsbg.info, opoznai.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024