Бедствия

Свинекомплекс в Русенско отказва да избие прасетата, свикват спешно кризисния щаб

Свинекомплекс в Русенско отказва да избие прасетата, свикват спешно кризисния щаб

бедствие1563963650

 

Пробите от четвъртия голям свинекомплекс в Русенско, този в село Юделник, са отрицателни, съобщи БНТ.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе – в НиколовоБръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Това наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

 

Продължава умъртвяването на животните от свинефермите в Николово и Бръшлен. Тепърва властите ще съгласуват терени за загробването на прасетата и от третия заразен промишлен комплекс – този в Голямо Враново. Заради африканската чума в Русе свикаха спешно заседание на кризисния щаб. Заразата придобива бедствени мащаби, съобщи bTV.

 

 

Днес инспекторите са изправени пред поредно предизвикателство – търсене на подходящи терени за загробването на свинете от последното огнище в Голямо Враново. В него се отглеждат 30 000 животни. Мерките изискват всички те животни да бъдат умъртвени. От свинекомплекса засега отказват да изпълнят крайната мярка, убедени, че могат да преборят болестта и ще настояват пред институциите за това.

 

 

 

„Имало е в другите държави опит да не се унищожават всички животни, защото ние към момента нямаме болно животно. Положителните проби бяха наистина доказателство, че вируса е влязъл, но нашият свинекомплекс е така разположен, че може да се справим, поне аз така си мисля”, коментира Д-р Миленка Димитрова, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

 

 

 

 

В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на село Ряхово. Местните са притеснени. Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле.

 

 

 

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, каза д-р Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ.

 

 

Заради разкритията и създаденото неудобство от кризисния щаб отказаха да ни предоставят информация за броя на умъртвените животни до момента.

 

 

 

 

Ясен е общият брой на свинете от трите комплекса – 90 хил. В района, незасегнат от болестта, остана само свинефермата в Юдeлник, където се отглеждат 16 хил. прасета.

 

 

 

 

В бургаското село Зидарово живеят в страх от екологична катастрофа, след като евтаназирани животни бяха заровени до реката.

Хората искат ветеринарните служби да преместят труповете. Пет прасета са заровени на метри от река Факойска,която всяка година прелива. Местните се страхуват,че водата и почвата ще бъдат отровени. От Областната дирекция на БАБХ признаха,че теренът не е съгласуван с РИОСВ, а мястото е посочено от кмета.

 

Дунав мост, би ти ви

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023