Политика

Спецпрокуратурата: „ТАД Груп“ са хакнали пръскачките пред парламента, за да клатят властта

Спецпрокуратурата: „ТАД Груп“ са хакнали пръскачките пред парламента, за да клатят властта

 

 

Фирмата, обвинена за хакерската атака срещу НАП, имала и друг план да дестабилизира властта. От „ТАД Груп“ опитали да пробият в сървъра, който управлява поливните системи пред Народното събрание. Това е извод на разследващите от спецпрокуратурата. Теорията обясни пред медиите прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм“.

 

 

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашето Народно събрание да бъде активирана, евентуално, поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в предвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система“, коментира Станкова.

Евгения-Станкова

 

Днес започна делото срещу тримата от „ТАД Груп“, обвинени в кибертероризъм за пробива в НАП.

 

 

 

По думите на Станкова собственикът на фирмата Иван Тодоров не е съдействал по никакъв начин на разследването, не е предоставил паролите, с които да се разшифроват компютърните конфигурации, които са конфискувани при обиските.

 

 

Тодоров бе арестуван преди два дни, а днес съдът трябва да реши дали да удължи мярката „задържане под стража“.

 

 

Прокуратурата отново повтори разкритията си, че данните, които са точени от НАП са копирани и предоставяни на различни сайтове. Има данни за скрит чат между един от обвинените и един от собствениците на „Биволъ“, каза Станкова. По думите й фирмите са търсени избирателно, имало е насоченост в търсенето на данни.

 

Анализът на всички доказателства до момента показва, че целта на цялата тази дейност е да бъде създадена социална нестабилност. Цели се да се всее нестабилност в населението. Елементът, че се всява смут и паника в неограничен брой български граждани е налице и целта на това деяние е именно такава – да се дестабилизира политическата обстановка в страната, стана още ясно от думите на прокурор Станкова.

 

Източник: Дума

 

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024