СВЯТ

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса, има обаче едно желязно правило…

Турски хотелиер разказа как слагат повторно продукти на шведската маса, има обаче едно желязно правило…

 

1563024727-1

 

 

 

Туристите в хотелите често употребяват храна от бюфет, но малко от тях дори се досещат какво става с остатъците от храната след закуска или обяд. Логично е да се предположи, че е малко вероятно да се изхвърлят толкова огромни количества храна. Тогава къде се използва тя?

 

 

 

Ако след всяка закуска или обяд се изхвърлят стотици килограми храна, хотелите ще фалират. Другият вариант е да се увеличават цените, но пък в условията на конкуренция повечето от местата се стараят да задържат ниски цени.

 

 

 

 

Турски хотелиер разкри какви точно продукти се слагат на шведската маса. По думите му е строго забранено повторното използване на бързо развалящи се продукти.

 

 

 

Правилото е, че могат да се слагат на шведската маса отново само такива храни, които имат по-дълъг срок на годност, твърди шефът на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък.

 

 

Доказано е, че „allinclusive“ системата е практически без отпадъци. Защо? Например останалата храна след закуска се използва за приготвянето на обяд или вечеря.

 

 

 

Например след закуска има парчета месо. Това е отлична основа за създаване на ново ястие за обяд – можете да го добавите към пилафа, или да направите соте от месо и зеленчуци, можете да използвате тази съставка за приготвяне на месна салата.

 

 

 

След вечеря има и продукти, които се обработват и от тях се приготвя „нощна“ супа. Това ястие обикновено се сервира за туристи, които пристигат след полунощ.

 

 

С други думи, туристите също често ядат онова, което са имали преди закуска или обяд.
На почивка си заслужава да се въздържате от различни супи, особено пюре. Малко вероятно е да разберете от какво е направено това ястие, тъй като съставките се раздробяват до хомогенна маса.

 

 

 

 

„В системата „ол инклузив“ има определени продукти, които могат да се използват повторно. Така се формира и асортиментът на шведската маса“, твърди Айък.

 

 

„Има желязно правило – от използваната чиния на госта не може да се взима абсолютно нищо, всички остатъци от храната се изхвърлят. Ако на масата е имало продукти, които не биха издържали дълго съхранение, също се изхвърлят, дори и никой да не ги е докоснал“, обяснява хотелиерът.

 

Храна от чиниите на туристите често отива направо за хранене на животни, предимно котки и пилета.

 

 

 

Това, обаче, не касае продуктите, които могат да се използват няколко пъти в течение на времето.

 

 

„Например това са пастьоризирани маслини, сирене, кашкавал, масло, мед, сладка и разни други. Ако те остават на шведската маса от сутринта, могат да бъдат подавани отново и по време на обеда или вечеря. Именно заради това маслините и други продукти, имащи продължителен срок на съхранение, са основната част от т. нар. „студен бюфет“, обяснява Айък.

 

 

 

Той добавя, че в Турция съществуват много строги критерии за съхранението и използването на продуктите, които хотелиерите са длъжни да следят и спазват.

 

 

 

„Не може ние да искаме от хотелиерите да казват – ето, от това може да ядете, а от това – по-добре не. Това е неуместно. Никой в хотелите ни не се натравя, защото тези критерии за храните се спазват както трябва“, признава Айък.

 

pochivka.blitz.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024