Наука и технологии

Умират ли гълъби в София и защо, пита Фейсбук

Умират ли гълъби в София и защо, пита Фейсбук

 

85b1bc64e13d9d1971aedaad7c838a86_XL

 

 

Новите технологии винаги са предизвиквали вълна от скептицизъм и дори страх у част от хората. От края на 2018 година след публикуването на снимки от един холандски блогър на умрели птици заради изпитания на новата 5G мрежа* за пренос на данни, се засилиха и настроенията срещу въвеждането й.

 

 

Дали с право се опасяват хората или страхът, който се всява е неоснователен не може да се каже със сигурност, тъй като все още няма категорични научни доказателства, отричащи или подкрепящи една от двете тези.

 

 

 

 

Основните опасения са, че мрежата предизвиква главоболие, мигрена и дори рак заради силното облъчване и гъстотата на разположение на клетките.

 

 

Страхът достигна и до София. В социалната мрежа Фейсбук Росен Ганчев публикува снимка на мъртви гълъби в столицата, а като причина за смъртта им посочва тестването на клетка за 5G, пише 24novini.bg.

 

 

„Тестовата 5G клетка на МТел (А1), която бе монтирана на НДК, уби за един ден около седемстотин гълъба.
За това алармираха зелените организации “Чисти Балкани” и “Искаме зелена България”.

 

 

 
Птиците са паднали буквално за 1 час работа на клетката. Целият покрив на НДК, където има доста гълъби, е бил осеян с техни останки.
Имало е много и около сградата.

 

 

 
Премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова, са организирали спешна акция по “прочистване”, за да “не пострадат инвестиционните намерения”.

 

 

 

 
Припомняме, у нас вече има издадени лицензи за 5G и започват тестове. Самата мрежа е много рискова, защото работи на твърде високи честоти и излъчването е сходно с това на ядрена радиация.
Тестове в Холандия също доведоха до хиляди избити птици.

 

 

 
Друг проблем е, че в тази мрежа, клетките ще трябва да са 200 пъти по-нагъсто, спрямо досегашните. Градовете ще се превърнат в огромни микровълнови фурни, а хората ще се пържат вътре.

 

 

 

 
От 5G няма никаква нужда, защото и настоящите 3 и 4G осигуряват скорости, много над нужните на икономиката и населението.
Всичко се прави под диктовката на ЕС, с цел уреждане на бизнес за корпорациите. Основен проводник на тази политика е Мария Габриел“, написа Ганчев в социалната мрежа.

 

gylybi 5G

Постът му наподобява този на холандския блогър, който набра сериона популярност у нас в последните месец, но опасенията му се споделят от стотици хора в мрежата.

 

Няма доказателства колко са загиналите птици и какво е причинило смъртта им, но все повече хора започват да се питат за причината.

 

 

В Холандия обясниха, че проблемът е причинен от натравяне и няма нищо общо с новата мрежа.

 

Сега остава властите в София да обяснят има ли причина за смъртта на гълъбите, за които питат в социалната мрежа. Част от потребителите споделят собствени наблюдения, че дори и обикновените антени намаляват популацията на птици в района. Други обясниха на потребителя, че няма право да отправя подобни обвинения, защото са неоснователни.

 

Отговорът, обаче, не може да бъде даден от потребителите в социалната мрежа, а от властите.

 

*5G мрежата обещава светкавичен интернет, моментална обмяна на информация и още повече възможности за използване на виртуалната и добавената реалност.

 

 

Източник: 24novini.bg/

 

Наука и технологии

More in Наука и технологии

32c0ebc30b246cab71ae3bbe3c42fc1e

Ръководство за купуване на интериорни врати

юни 19, 2023
маркbig_10d5a

Зукърбърг предупреди, че Фейсбук и Инстаграм може да спрат да функционират в Европа

февруари 7, 2022
facebook-meta-zuckerberg

Метавселена: Ето какво се крие зад дяволския план на Зукърбърг

октомври 29, 2021
facebook_bgnes

1,7 млрд. акаунта на Фейсбук са пуснати за продажба

октомври 5, 2021
koi-ni-e-razglezhdal-profila-vav-155

Кой ни е разглеждал профила във Facebook и как да разберем?

януари 16, 2021
5b4a92f7c1ff64a01ec47b2014813937

Суперкомпютър намери лек срещу К-19! Машината изчисли точно коя молекула ще победи вируса

юни 20, 2020