ОБЩЕСТВО

Умъртвяват прасетата в с. Николово с пожарникарска пяна – това ли е хуманният начин? (снимки)

Умъртвяват прасетата в с. Николово с пожарникарска пяна – това ли е хуманният начин? (снимки)

 

пянаbig_66

 

Ужасяващи снимки от умъртвяването на прасетата в свинекомпекса в русенското село Николово се появиха във фейсбук групи за защита на животните, една от които е „Аз помагам на животни в беда“, пише „Монитор„.

 

 

 

Те потвърждават неофициалната информация, че в засегнатия от африканската чума животновъден обект унищожаването на прасетата се извършва с пожарникарска пяна.

 

 

 

Според природозащитници този начин съвсем не е хуманен, каквито са европейските изисквания за справяне със заразните болести при животните.

 

 

 

Изключително оскъдна е официалната информация за това какво се случва зад стените на свинекомплекса, в който подлежат на унищожаване 17 000 животни на всякаква възраст. Местните ветеринарни власти не са коментирали ситуацията, след като на 20 юли бе потвърдено огнището.

 

 

Единственият коментар на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков бе, че са силно притеснени и са започнали изпълнението на заповедта на БАБХ.

 

 

 

 

От областната управа съобщиха, че умъртвяването на животните е започнало в неделя и труповете вече са загробени на голяма дълбочина в ями на територията на свинекомплекса. Тази сутрин пред журналисти заместник-областният управител Свилен Иванов каза, че умъртвяването продължава, но не пожела да отговори на въпроса как точно се унищожават животните.

 

 

На помощ на ветеринарните власти са полиция, пожарна, други институции, а вече и военните, които се включват с хора и техника. За работниците, които до вчера са се грижели за животните в свинекомплекса, случващото се било истинска трагедия. Хората плачели при вида на мъртвите прасета.

 

 

На всички стана ясно, че африканската чума по свинете е открита в СвинекомплексНиколово„, с. Николово, община Русе. На всички стана ясно, че това, което предупреждавахме от няколко години, за сериозността и опасностите, заплахата за националната сигурност, живота и здравето на хората от това заболяване вече е факт. Въпреки тази яснота има редица въпроси без отговор, пише депутатът от Русе Георги Стоилов в социалните мрежи.

 

Вижте въпросите, които задава той:

 

 

1. Каква е официалната позиция на БАБХ относно умъртвяването на заразените животниСвинекомплексНиколово“ и изобщо? Ако умъртвяването е с ток, защо в свинекомплекса се умъртвяват животни с пяна от пожарната (прилагам снимки) ? Това ли е хуманното?

 

 

 

2. Защо не се използват наличните инсинератори и къде са те ? Защо само се подписват анекси за още пари с фирмите ?

 

 

3. Къде ще се загробват умъртвените животни? Защо не се изгарят в екарисаж? С какви превозни средства ще се извозват и не трябва ли те да са херметично затворени?

 

 

4. Извършена ли е проверка на изнесеното в търговската мрежа от свинекомплекса месо и за какъв период назад?

 

 

 

5. Проверяват ли се фуражите, внос от други страни?

 

 

 

6. За какъв период ще се унищожат всичките 17 000 прасета от свинефермата и няма ли по-бърз, хуманен и ефективен метод?

 

 

 

7. Каква е европейската практика в такива случаи и използвана ли е пяна за масово умъртвяване на животни в друга държава членка на ЕС?

 

 

 

Въпросите са много…… отговори засега НЯМА!

 

 

Автор: Жанета Йорданова, снимка: Фейсбук група „Аз помагам на животни в беда“

и Дунав мост

 

dunavmost.com

 

Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024