ОБЩЕСТВО

Хакерът на НАП атакува с ново писмо: Държавата ви е скапана, правителството – корумпирано

Хакерът на НАП атакува с ново писмо: Държавата ви е скапана, правителството – корумпирано

Руснак, който най-вероятно е женен за българка, е поел отговорност за атаката срещу базата данни на НАП. Новината разпространи Нова тв, като се позовава на писмо по електронната поща, получено от името на анонимния хакер.

 

 

 

 

Според него изтичането на данни се случва от 11 години насам. Хакване е имало и през 2012 година, но тогава никой не е разбрал, че е извършено инфилтриране на 30 Gb информация. Онлайн специалистът не разкрива напълно самоличността си, а само това, че родителите на съпругата му живеят в България.

 

 

„Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“. Така започва имейлът до NOVA, изпратен от човека, който твърди, че е автор на хакерската атака срещу НАП.

 

 

 

При нея изтекоха лични данни на 5 милиона души.

 

 

 

„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.

 

 

 

 

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко е скапана държавата ви”, пише още той.

 

 

 

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

 

 

Вижте оригиналния текст на имейла:

 

 

 

 

 

Неоторизираният достъп до базата данни на НАП е осъществен заради уязвимост на една от е-услугите, които Агенцията предоставя – за възстановяване на ДДС, платено в чужбина, съобщи на пресконференция по-рано днес говорителят на НАП Росен Бъчваров, който предостави информация за инцидента с информационната сигурност на Агенцията.

 

 

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП, обясни Бъчваров.

 

 

Източник: Дир. бг, Епицентър. бг

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024