ОБЩЕСТВО

Цените на свинското месо и продукти тръгнаха нагоре, очакват поскъпване с 50% до края на годината! ВИДЕО

Цените на свинското месо и продукти тръгнаха нагоре, очакват поскъпване с 50% до края на годината! ВИДЕО

 

3 (2)(5)

 

 

Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите

 

 

Свинското месо може да поскъпне с около 50% до края на годината, ако не бъде овладяна заразата от африканската чума. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите.

 

 

 

От понеделник досега цената на свинското се е покачила с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина то се оскъпява с още средно 20%.

 

 

 

 

 

В месарски магазин вече отчитат лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се прецени дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от заразата по прасетата, а от цената.

 

 

По данни на брашновите организации българинът консумира средно по 35 килограма свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo, твърдят от Асоциацията за защита на потребителите.

 

 

 

 

„Ако не бъде овладяна кризата с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има възможност да се стигне до 50% поскъпване. Ако средната цена е 7-7,50 лева за килограм свинско месо, има възможност да стигне до 13,50- 14 лева”, обясни Пейо Майорски, председател Асоциацията за защита на потребителите.

 

 

От брашна не изключват този сценарий, но заради друга причина – световна тенденция за поскъпване на свинското.

 

 

 

 

„Целият свят е един голям скачен съд и не може да има изолирани цени в нито една държава”, коментира : Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите.

 

 

Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни продукти, включително пилешкото, прогнозират от експерти от бранша.

 

 

В момента около 50% от свинското у нас произвежда от наши животновъди, изчисляват от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина прасета.

 

 

И още:

Проф. Александър Маринов: Чумата у нас е целенасочена диверсия

„Африканската чума у нас създава екологична катастрофа и води до ликвидиране на производството на свинско месо в България.“

Това каза за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов.

 

 

 

Той обясни, че неофициално се разпространяват мнения на специалисти, че става въпрос за целенасочена диверсия и допълни като аргумент, че засегнати от болестта области се намират далеч от р. Дунав.

 

 

„Появата на такава зараза в малки частни полулегални стопанства може да бъде някак си обяснена. Но отново задавам въпроса, той е и реторичен, как заразата е влязла, днес вече има и информация в трети голям свинекомплекс. Как се е случило това? Държавата не дава обяснение. Държавата дори не дава обяснение за начина, по който смята да се реши проблемът. Уверява ни, че няма никакъв проблем със загробването, тоест със закопаването в земята. Чухме и други версии и то на хора, които са доста солидни авторитети в тази област“, допълни професорът.

 

 

 

 

Той допълни, че е работа на държавата да обясни, как се е появила заразата в затворените стопанства при най-висок биологичен контрол.

Според него собствениците на фермите са жертви.

 

 

 

Проф. Маринов обясни, че през последните няколко десетки години подобни диверсии са правени от службите на едни държави срещу други./ Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024