Икономика

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

Шефът на НЕК скандално призна: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпия! Пазарът е оставен на самотек!

 

нек768x432

 

 

Не се защитава ликвидност на свободния пазар. Това заяви Петър Илиев, шеф на НЕК пред енергийната комисия в парламента, която изслушва сектора за състоянието на свободния пазар.

 

 

Свободният пазар е оставен на самотек, предупреди той. В един момент може и да няма ток за свободния пазар в България, прогнозира Илиев, с което потвърди и опасенията на работодателите.

 

 

 

За година от страната е изнесена 10,7 милиона мегават часа енергия. С около 700 милиона лева за година и половина е субсидиран токът на свободния пазар. Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас оставката скъпата, според Илиев.

 

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Да се знае какво е довело до изчерпване на квотите ток за регулирания пазар

Най-важното в една борсова търговия е да има доверие в нея, заяви шефът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той иска широко обществено обсъждане за търговията с ток на свободния пазар и да се разсее напрежението. Николов проведе диалог с Илиев, което ядоса депутатите и атмосферата в залата се нажежи.

 

 

 

Оказа се, че Рамадан Аталай от ДПС е изненадан, че има напрежение с продажбата ток на свободния пазар. Валери Симеонов пък се съгласи с Аталай, че не трябва да се води диалог. Ако някой ми беше казал, че ще се съглася с ДПС, щях да се застрелям, сподели той. Овладейте си нервите, посъветва лидерът на НФСБ Валентин Николов. Аталай пък остана доволен, че няма да има простреляни на заседанието.

 

 

 

60% от предлаганата енергия е от държавните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Дружествата трябвало да осигуряват ликвидност за свободния пазар. Те продават енергията си на пазарен принцип. Дружествата от държавната енергетика не получават никаква преференция, каза още Петкова, но обясни, че другите дружества обаче получавали подкрепа.

 

 

 

Днес тя е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. Припомняме, че работодателските организации настояха за повсеместна проверка още преди месец.

 

 

Сигурна съм, че ще намерим едно балансирано решение, убедена е министър Петкова.

 

 

 

Припомняме, в последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

 

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

 

 

В последните месеци избухнаха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

 

Нюз БГ

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024