ОБЩЕСТВО

19-годишен, работил в кафене в Св. Влас: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача

19-годишен, работил в кафене в Св. Влас: Шефката ме уволни, защото съм беден и няма на кого да се оплача

 

8cfd9b8da908a0663e682678e24387f2

 

 

Собственичка на кафене в Свети Влас изгони 19-годишен младеж, работил за нея без трудов договор, с аргумента, че е бедняк и няма на кого да се оплаче, разкри Lupa.bg. Драмата със Светослав Орлинов от Тръстеник гази чл. 172 от Наказателния кодекс, както и Кодекса на труда, коментира адвокат, запознат с темата.

 

 

 

Чл. 172. казва дословно: Който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия или социален произход, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.

 

 

 

 

Историята започва през юни, когато младежът напуснал предишната си работа в курорта по взаимно съгласие и започнал във фирмата на Мирослава Инджова „Кафе Дюкян 1” ООД, регистрирана в Силистра на ул. „Македония” 42.

 

 

 

 

 

„Г-жа Инджова ми предложи да започна работа като продавач на кафе и напитки при сключване на безсрочен трудов договор. Аз приех предложението и повярвах, че в 7-дневен срок ще ми предостави за подписване трудовия договор, който тя заяви, че подготвя. Започнах изпълнение на трудовите ми задължения на обекта според устната договорка между нас. След изтичането на визираните 7 дни аз поисках официален трудов договор, но такъв не ми беше предоставен”, разказа Светослав Орлинов пред Lupa.bg.

 

 

 

„Въпросната дама ми каза, че ще ме уволни и по никакъв начин няма да мога да я осъдя, тъй като съм бедно момче и няма кой да се занимава с моите жалби и протести до институциите. Съпругът ѝ Георги пък ме нарече „олигофрен” и се държеше грубо и агресивно с мен, като използваше обидни квалификации. Аз съм от град Тръстеник и бях оставен без препитание в Свети Влас от тях”, конспектира скандала 19-годишният Светослав. Мирослава Инджова дори отказала да впише работните дни в трудовата книжка на момчето.

 

 

По думите му повече от 10 дни се е трудил без обещаната заплата, като разпасалите се шефове му давали само по 20 лева на ден. За щастие в Районната прокуратура в Несебър за рекордно бърз срок – само за два дни, образували досъдебно производство по жалбата, заведена под №1270/2019.

 

 

 

За да е пълна подигравката, шефката дори го заплашила, че ще го натопи пред полицията, че продава трева и така властите щели да обърнат внимание на нейната версия, а не на факта, че тя самата е нарушила закона. „Това е заплаха за набедяване съгласно НК и също е престъпление от общ характер“, обясни потърсеният за коментар адвокат.

 

 

 

Младежът все пак извадил късмет – от управата на хотел в Свети Влас веднага му предложили работа и така Светослав отново ще има препитание.

 

Източник: Лупа бг

 

https://lupa.bg/news/19-godishen-pred-lupabg-shefkata-me-uvolni-zashtoto-sam-beden-i-nyama-na-kogo-da-se-oplacha_14855news.html

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

orig

Скръбна вест! Напусна ни Нушка Григорова, момичето от снимката с Георги Димитров

юли 15, 2019
135392

Бащата, насилвал 13-годишната си дъщеря в Казанлък: Подготвях я за живота, но не съм я принуждавал

юли 15, 2019
hakeri-8-1

Рекорден пробив в базата данни на МФ и НАП, личните данни на 5 млн. лица с доходи, имена, ЕГН станаха публични

юли 15, 2019
горанов2128

Горанов бави изплащането на детските, инвалидните и субсидиите на партиите заради Ф-16

юли 15, 2019
бисериbi-620x375

Бисери` 2019: Кирил и Методий са двама братя близнаци, единият от които е кръгъл сирак

юли 15, 2019
cvetan-cvetanov3

Прокуратурата плаща вместо Цветанов 40 000 лева на лекар за „бебето от фризера“

юли 15, 2019