ОБЩЕСТВО

БАБХ влиза в дворовете! Свиневъд заплаши, че ще запали прасетата, ако дойдат да му ги вземат

БАБХ влиза в дворовете! Свиневъд заплаши, че ще запали прасетата, ако дойдат да му ги вземат

jelazko_prase_800

Българска агенция по безопасност на храните – БАБХ започва проверки в личните стопанства в 20-километровите зони, служители проверяват дали стопани са умъртвили доброволно домашните си прасета, съобщава БНТ.

 

 

Започват проверки в селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем в Пловдивска област. Предписанията на агенцията изтекоха в петък и ако собствениците не са ги спазили, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животни. Забранява се и достъпът на туристи до хижа „Здравец„, за да се избегне възможност за разпространение на заразата.

 

 

 

8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен, се очаква да бъдат евтаназирани днес. 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета са установени в България. Чумата в трите свинекомплекса в Русенско може да унищожи 20% от индустриално отглежданите прасета.

 

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Сега изработват правила, за да няма спекулации, домашните прасета не са регистрирани

Желязко Христов, свиневъд в Сливенско, се закани да изгори фермата си и да пламне заедно с нея. Той се занимава с този бизнес от 1993 година и никога не е търсил държавни или европейски субсидии – винаги е разчитал на биологични храни и се старае да гледа „щастливи прасета“. Това е основен поминък за семейството, което гледа и други животни, коментира той пред НоваТВ.

 

 

 

Фермата е с около 2000 прасета, сертифицирана е, производителят е регистриран и не иска да почва от нулата, за да се развива пак още 30 години. „Това ми е целият живот“, коментира Христов, който е готов да емигрира, ако държавата унищожи поминъка му.

 

 

 

Той смята, че дори и да получи компенсации за прасетата си, които трябва да бъдат избити, никога няма да успее да възстанови загубите си. Фермерът има 3 деца. По негови думи, те никога не са боледували, защото ядат само биологична храна, което семейството само си произвежда.

 

 

Четвърти ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол. Собственици на домашни прасета в района на с. Крушаре отказват да допуснат ветеринарните служби. Очаква се напрежение и защото трафикът е засилен, хората остават, докато исканията им бъдат удовлетворени.

 

 

Към 11 часа е спрял токът и жандармерия е направила обход като нощта е преминала спокойно. Ветеринарните служби тръгват днес, а тази сутрин полицията в района на блокадата край Крушаре е по-малко.

 

 

 

„Искаме оставката на това правителство, защото то е неспособно да се справи“, обясняват протестиращи пред БТВ и допълват, че политика е всичко, което е свързано с живота на хората и заклеймявайки ги просто като „политически протест“ е неадекватно. Те предупреждават, че ще преминат към безсрочно гражданско неподчинение, а усещането им е, че никой не обяснява нищо.

 

 

 

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Припомня на премиера за значителния принос на румънците към българския БВП

 

 

 

Цената на свинското ще се вдигне с около 50% до нова година, с около10-15% от този момент, като средната цена ще е 7,50 лв., обясни пред БТВ експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

 

 

Цената се е повишила средно с 35% от началото на годината и у нас, и в Европа, но африканската чума доведе до по-голямо поскъпване. До липса на свинско месо едва ли ще се стигне, проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиарди, допълва той.

 

 

 

Според микробиологът и ветеринар проф. Христо Найденски, заразата може да се пренася от мухи и комари . Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и още 5-6 години България ще има проблеми с чумата, независимо дали ще се потуши сегашния пик на болестта. При най-лошия сценарий, свиневъдството ще се възстановява с години.

 

 

 

 

Ситуацията е безпрецедентна и се налагат много сериозни мерки, коментира професорът и добави, че е нямало данни за движението на чумата, които да помогнат България да се подготви по-добре.

 

 

Нова телевизия предаде също, че протестът на пътя Ямбол – Сливен продължава. Блокадата е от недоволни животновъди, които се противопоставят на избиването на прасета заради африканската чума.

 

 

БНТ, Нюз БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

guncheva

България ври и кипи, а новините започват с цитиране на съболезнователните телеграми до САЩ

август 5, 2019
768x432

Ликвидираме свиневъдството заради вносно говеждо месо от САЩ?

август 4, 2019
660d95ca93a84528ad9e9e7de5b910a4

Безумие: Болници искат по 900 лева на ден за стая

август 4, 2019
СВЕЩbig_12c5f

Скръбна вест: България загуби една от емблематичните си актриси

август 4, 2019
sled-skapite-shezlongi-derat-ni-301

Ужас на морето! Ако 70 лв за чадър ви потресоха, приговете се за това

август 4, 2019
venci

За всичко са винови туристите. Отворено писмо до премиера от един потенциален турист

август 4, 2019