Важно

Безпрецедентно! ДАНС иска безконтролен достъп по всяко време до данните за всички деца и студенти в България

Безпрецедентно! ДАНС иска безконтролен достъп по всяко време до данните за всички деца и студенти в България

 

phpni9reg_800x_

 

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България.

 

 

Достъпът да бъде осигурен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицатачрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка) предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН. Днес тя бе публикувана за обществено обсъждане.

 

 

По информация на OFFNews инициативата за създаването на инструкцията е дошла от ДАНС. Не е имало как МОН да откажат на искането.

 

 

Ако документът бъде приет от Министерския съвет, ДАНС ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до:

 

 

1. Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация.

2. Регистъра за завършилите студенти и докторанти.

 

3. Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления.

 

4. Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (Т.е. не само кой ученик в кое конкретно училище учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано в задължителните предучилищни групи – бел. ред.).

 

5. Информация за движение на децата и учениците (Т.е. в момента, в който дете бъде преместено от училище А в училище Б – ДАНС ще научава за това – бел. ред.).

 

„Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата“, пише в проекта.

При създаване на нови информационни фондове в МОН, министерството ще е длъжно да осигури достъп до тях на разузнавачите, ако председателят на ДАНС поиска това писмено от министъра на образованието и науката – пише още там.

 

 

Необходимите хардуер, софтуер и комуникационно оборудване за извършването на т. нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги осигури за своя сметка.

Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни – част от информационните фондове.

 

 

От мотивите към проекта не става ясно защо всъщност ДАНС иска достъп до цялата тази информация. Цитиран е единствено чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС, който гласи: „Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство“. Въпросният общ текст в закона обаче е в сила от 2008 г. Защо инструкцията се появява цели 11 години по-късно и защо разузнавачите искат да знаят кое дете в коя детска градина, училище учи, а след завършването му – къде е прието за студент, остава въпрос без отговор.

 

Потърсихме мнението на наши източници от средите на разузнаването.

 

 

„Децата до 18 години, като много специфичен контингент, са защитени по закон от вербуване и всякакво взаимодействие със службите. Такъв пълен достъп дава много широки възможности за подготовка за вербуване след навършване на 18-годишната им възраст“ – бе коментарът на един от тях.

 

Не става ясно и друго – защо на ДАНС се осигурява пълен достъп, а не достъп при поискване на строго определена информация след солидна аргументация за дадено дете, ученик или студент.

 

Според проекта на инструкцията общото ръководство и контролът по осигуряване на достъп на ДАНС до информационни фондове на МОН се осъществяват от министъра на образованието и науката и председателя на ДАНС. За какво обаче разузнавачите могат да използват справките си и за какво – не? Текстът не уточнява това.

 

Офнюз

https://offnews.bg/obshtestvo/dans-poiska-dostap-po-vsiako-vreme-do-dannite-za-vsichki-detca-i-stude-708991.html

loading...
0
Важно

More in Важно

radev_goranov

Парламентът със специално решение: България се отказва от еврото, ако ни принудят да променяме курса лев-евро

януари 30, 2020
orig

Борисов не изключва промяна на курса лев-евро, но иска тя да стане с ратификация от парламента

януари 29, 2020
big_66

Нено Димов се заиграл с италианската мафия, документи за боклука оттам са открити в дома му

януари 13, 2020
palen-tsenorazpis-novite-globi-kat-501

Пълен ЦЕНОРАЗПИС с новите глоби на КАТ

януари 8, 2020
Studena-Georgi-Kozhuharov-800x450

Euroactiv: Водата на Перник – лъжите, заснети от сателит – едно разследване на Валя Ахчиева

януари 8, 2020
коли1524652959-shutterstock-636632101

Вижте къде у нас ще плащаме най-високи и най-ниски данъци за колите през 2020 г.

януари 7, 2020