Политика

Безсрамие! Бедна България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

Безсрамие! Бедна България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

 

big_Natoo1

 

 

България е на второ място в НАТО по разходи от Брутния вътрешен продукт, отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе 1 млрд. и 200 млн. долара по сметките на САЩ за осемте нови изтребителя F-16, съобщава БНТ.

 

 

 

Така от 29 съюзници България е веднага след първенеца – Съединените щати. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.

 

3 милиарда и 515 милиона лева ще бъде бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г.

 

 

 

1,4 млрд. плюс 2,2 млрд. лв. за изтребителите. Това ни нарежда на второ място в НАТО след първенеца САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП.

 

Ето мнения от елита:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: През 2014 г. в Уелс НАТО реши, че ни трябва по-честно разпределение на тежестите и увеличение на разходите за отбрана. Добрата новина е, че след години на съкращаване на военните бюджети, всички съюзници постепенно увеличават парите за отбрана.

 

 

 

Все повече страни-членки постигат целта от 2% от БВП, отделяни за военни разходи, а повечето страни имат планове за достигане на 2-та % през 2024 г.

 

 
От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ – 3,42%, следва България – 2,6%, следват по-нататък Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

 

 

 

Симеон Николов, Център за стратегически изследвания: Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1,3% разход, но той се равнява на 37,6 милиарда евро.

 

 

 
С 1,4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може и да останат на същото високо ниво.

 

 

 

Велизар Шаламанов, министър на отбраната (2014 г.): Разходите за отбрана са важни, когато създават условия за дългосрочна програма за модернизация и превъоръжаване. Това е един чудесен старт.

 

 

Но поддържането на това високо темпо е изключително необходимо. Нека не забравяме, че когато стартира реформата 2000 г., ние имахме 2,89% от БВП за отбрана.

 
Вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение.

 

 

Тези 2,2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от разходите ни за отбрана, което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател.

 

 

На фона на тази политика, която изцяло обслужва всякакъв друг интерес, но не и на обикновените хора в най-бедната страна на ЕС – ето какво мислят и те:

 

ОТ ФОРУМИТЕ:

 

Още малко и ще заслужим „Браво“ и потупване по рамото. Просто трябва да похарчим поне още един-два милиарда в помощ на бедната американска военна промишленост. Нищо лично!

Поздравления Можем още старо желязо да закупим от янките. Те имат много.

 

 

loading...
0
Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев отговори на нападките на властта и отсече: Слух е, че искам да правя преврат

февруари 6, 2020
ковачбойко-ковачкио-1280x640

Ковачки заплаши: Спира тецовете и оставя хиляди без парно посред зима, ако му посегнат

февруари 6, 2020
горанов iwatch-2

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев – евро няма да бъде фиксиран в закон

февруари 6, 2020
бойчеbig_114a8

Борисов: След 10-15 години, когато вече няма да съм премиер, трябва да решим проблема с въглищата

февруари 6, 2020
малинов2c28fc2095eae019e24ee99bf7a91f32_L

Малинов: САЩ ни унижават! Не може Америка да съди съдия, без български съд да го е осъдил

февруари 6, 2020
big_11

Менда Стоянова: Поведението на президента е шизофренно, речта му бе призив за сваляне на кабинета

февруари 6, 2020