Политика

Борисов в Туркменистан: И без „Фолксваген” си направихме огромна реклама, чакаме „Хюндай“

Борисов в Туркменистан: И без „Фолксваген” си направихме огромна реклама, чакаме „Хюндай“

c53b8324df7def2b60cad555a06fe93c

 

 

 

С добрата работа на правителството и на отделните министри ние си направихме огромна реклама в света. Най-големият концерн в Европа се колебае месеци наред за завод. Това заяви пред български медии премиерът Бойко Борисов, който е в Туркменистан за участие в Първия каспийски икономически форум, събщи БГНЕС.

250 завода за авточасти има в България и то на големи западни компании, отбеляза премиерът.

 

 

„Дори и да не стане завода на „Фолксваген“ у нас, въпреки че аз съм оптимист, направихме си голяма реклама. Гарантирам ви, че завод за автомобили ще имаме, интересът е голям“, заяви Борисов.

 

ZEZ_0101-1024x681

 

„Вече имаме толкова инвестиции, че вече нямаме работници. Проблемът в България са работниците… С това, което чакаме и с Германия, и с Южна Корея. Продължаваме и за „Фолксваген” и за „Хюндай”… През септември, ако успеем да подпишем договора с Южна Корея, той също ще е за 1,5 млрд. долара. Въпросът е как да осигурим работна ръка”, заяви Борисов.

 

 

 

В отговор на журналистически въпрос премиерът бе категоричен, че Турция е наш стратегически партньор и съсед. „Кой каквото иска да напише, той ще си го напише. Аз не бих давал акъл нито на медиите в България, нито в Турция,“ заяви Борисов.

 

 

„Спазвайки всички правила на Европейския съюз, ние предлагаме по-добри бизнес условия. Всичко е в рамките на играта. Ние никога не сме си позволявали да уронваме престижа на друга държава. Турция спазва желязно ангажимента си за мигрантите. Аз докато съм премиер, ние ще имаме приятелски, добросъседски отношение с всички съседи“, каза още Борисов по темата с бъдещия завод на „Фолксваген”.

 

 

Пред българските медии в „Аваза“ премиерът отбеляза още, че с всички държави от Каспийския регион сме в отлични отношения. В региона има огромни възможности за бизнес, но мирът е нещо, което също е изключително важно, добави българският премиер. Той определи като голям напредък факта, че Каспийският регион се събира заедно на икономически форум в Туркменистан.

 

 

 

Премиерът акцентира върху енергийната тема. „Винаги съм работил на базата на взаимния интерес, а интересът е да се търсят повече пазари и да се продава повече газ“, заяви министър-председател. “Виждам възможност да презентираме нашия газоразпределител, тъй като на запад ние сме първите, които Туркемнистан има“, добави той. Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които страната разполага. „Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква, изтъкна премиерът”, заяви Борисов.

 

 

Премиерът отбеляза, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан.Той посочи, че Туркменистан има производство, от което стопанството ни има нужда, а същевременно домакините проявяват интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. „Голям интерес имат към нашето машиностроене“, подчерта Борисов. Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде организирана среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, за да може в началото на годината да се подпишат нови споразумения.

 

 

 

„Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

 

Лупа БГ, БГНЕС, Труд

loading...
0
Политика

More in Политика

big_1536

Данаил Кирилов: Правото на придвижване не е основно гражданско право

април 4, 2020
b5c78b794827e427ec50228fc456919e

След серия скандали: Медицинският съвет към кабинета прекратява дейността си!

април 4, 2020
sotirov

Моловете са затворени. Парковете са затворени. Храмовете не са, заради ирационалните страхове на Борисов

април 4, 2020
e225e62038b1caa6f4b1a649ab0e6f0e

Татяна Дончева: Плешивите от Щаба ли ще ми спрат фризьора?… И да ходя като зелка!

април 4, 2020
1c881af8260b58cc8b7b7900bac72b21

Борисов пак нападна Радев: Не съм Менгеле, кара ме да кажа „вие ще умрете, вие ще живеете“

април 4, 2020
менда стоянова

Менда: Лично за мен замразяването на депутатските заплати е популистко! Рядко изтървавам нервите си, но…

април 4, 2020