ИНЦИДЕНТИ

Британец, отмарял на Слънчев бряг, е починал от опасна зараза, опитали да потулят случая

Британец, отмарял на Слънчев бряг, е починал от опасна зараза, опитали да потулят случая

 

php9ugaop_800x_

 

 

Британският турист Джон Коуън е бил на почивка в хотел „Калофер“ в курорта Слънчев бряг, заразил се е с т.нар. легионерска болест и само седмица след завръщането си у дома в Хамилтън, е починал.

 

 

За случая съобщава британският Mirror, публикацията е придружена със снимка на хотела. Мъжът е починал на 19 юни. Близките на 43-годишния Коуън са категорични, че той се е разболял именно по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт, а състоянието му се влошило у дома и вече са завели дело срещу туроператора Jet 2, организирал екскурзията.

 

 

 

След завръщането си, той е бил няколко дни на легло, след това се появил остър недостиг на въздух. Личния му лекар е констатирал, че е болен от пневмония. Коуън е бил незабавно настанен в болница, но инфекцията е причинила блокаж на бъбречните функции.

 

 

По време на наложилата се операция сърцето на мъжа е спряло за около 30 минути, което довело до фаталния изход. Близките на покойния твърдят, че и други четирима негови приятели също са се разболели от легионелозата. В публикацията се посочва, че са взети проби от водата в хотела, но анализите за наличието на опасната бактерия са отрицателни.

 

 

 

„Всички сме съкрушени. „Нито Jet 2, нито хотелът ни съдействаха, изобщо сякаш те просто се опитват да потулят случая, а не да помогнат на опечаленото семейство. Туроператорът ни каза, че самолетът не е тестван и че не допускат, че това е източникът на заразата“, казва братът Бари пред изданието.

Той твърди, че знае за две други семейства от Великобритания, поразени от същата болест, които също са почивали в хотел „Калофер“. „Ние просто искаме отговори защо това се е случило, за да се знае, че никога няма да се случи на някой друг, както и да знаем защо туроператорът и хотелът не са направили нищо, за да помогнат“, допълва Бари Коуън.

 

 

 

Той посочва, че пътническите застрахователи дори нямало да платят, за да помогнат семейството да възстанови разходите за погребението –оттам им казали, че не могат да покрият никакви средства, защото Джон е починал от болест, а не при нещастен случай. „Това е някаква шега. Нямаме друга възможност, освен да предприемем правни действия, щом всички от тази компания ни тласка към това“, казва братът.

 

 

 

Цитиран е говорител на туроператора Jet 2, според когото компанията е била в постоянен контакт със семейството, за да предложи цялата помощ и подкрепа. „Здравето и безопасността на нашите клиенти е абсолютен приоритет з нас. В отговор и в подкрепа на нашето разследване, двама независими специалисти са инструктирани да вземат проби от хотела и акредитираната лаборатория UKAS провежда тестване на водните проби за всякакви зарази, но те са отрицателни. Ще продължим да съдействаме на местните власти в разследванията им, както се изисква“, посочва говорителят.

 

 

 

Според него компанията е предприела допълнителни предпазни мерки, както и други туроператори, работещи с въпросния хотел, са направили това. „Ние сме прехвърлили всички клиенти и всички резервации за това лято в други хотели, а също така сме прекъснали продажбите за засегнатия хотел за лято 2019 и лято 20204, уточнява той.

 

 

 

 

Опитът на Offnews да получи информация за случая с британския турист удариха на камък. На посочения телефон женски глас категорично отказа да отговаря на каквито и да били въпроси или да ни свърже с управителя.

 

 

Министерството на туризма се самосезира за случая с починалия британски турист, след като прочете публикацията ни. Оттам подчертаха, че ще информират всички компетентни институции и ще се извършат проверки.

Легионелозата, известна още като легионерска болест e инфекциозно заболяване с потенциално фатален край, причинено от аеробна бактерия от рода Legionella. Легионерската болест получава името си през юли 1976 г., когато се поява огнище на пневмония сред хората, присъстващи на конгрес на Американския легион в хотел във Филаделфия, САЩ. На следващата 1977 г. е изолиран причинителят на инфекцията.

 

 

 

Според медицински издания, бактериите са повсеместно разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и т.н. Инхалирането на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите е основен източник на зараза. Значителен източник са и водоснабдителните системи, които използват естествени водоеми като източник на вода, особено ако последната не е била щателно обработена.

 

 

 

Заболяването не може да бъде предадено от болен човек на друг. То започва 2 до 10 дни след заразяването, с висока температура, втрисане и мускулни болки. Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането. Кашлицата може да бъде суха или съпроводена с изхрачване на секрет – спутум. Възможно е да се наблюдават още главоболие, умора, загуба на апетит, загуба на координация, гадене и повръщане, объркване и нарушаване на мисловните процеси. Въпреки втрисането, пулсът е нормален или леко забавен.

 

Офнюз

loading...
0
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

640_илиев

Георги Илиев – бохемът-гангстер, който не ни оставя на мира

октомври 12, 2019
big_3d0a

„Билд“: Атентаторът в Хале отне много скъп човек на голяма българска звезда… СНИМКИ

октомври 12, 2019
2f3a8dd964a99b6c5db675baa373eb09

Нашенката Мима изнудвала богат любовник с коварна схема за много пари, но… СНИМКИ

октомври 12, 2019
big_12f5d

Жестока драма! Бургазлия скочи от третия етаж на горящ блок в жк „Меден рудник“, стихията е голяма

октомври 12, 2019
640_thumb_910x0_960601-1

Сензационни разкрития за килъра, разстрелял професионално фараонката Станка

октомври 12, 2019
saprugat-ubitata-stanka-rabotel-kato-915

След фиаското с пирамидата – ето кой станал любовник на застреляната Станка, а за убийството подозират… ВИДЕО

октомври 11, 2019