ОБЩЕСТВО

Бунтът срещу избиването на прасетата ще се потушава с глоби, почти 30% от отрасъла вече е ликвидиран

Бунтът срещу избиването на прасетата ще се потушава с глоби, почти 30% от отрасъла вече е ликвидиран

 

унтbig_176f

 

 

Изпълнителната власт заплаши с глоби кметовете, които обявиха, че няма да позволят на ветеринарните инспектори да евтаназират насила прасетата в селата им, близки до чумни огнища.

 

 

За санкциите предупреди зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред Би Ти Ви в понеделник, припомни флагман.бг.

 

 

В края на миналата седмица изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят животните си съгласно предписанията на Агенцията по храните.

 

 

Иванов подчерта, че кметовете, които отказват да се съобразят с мерките, са „яхнали вълната на популизма“.

 

 

 

Кметовете на 30 пазарджишки села лично обещаха пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят мерките на БАБХ, но в петък се разбра, че хората масово отказват да допуснат властите в свинарниците.

 

 

Зам.-министър Янко Иванов поясни вчера, че кметовете са длъжни да направят разяснителна кампания, да организират събирането на избитите животни, да посочат подходящи места и да организират загробването.

 

 

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на АЧС. Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още не е преодоляна и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват. За това предупреди по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов. Той е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни.

 

 

 

Според Караманов умишлено се всява напрежение по темата с АЧС, някои хора дори си позволяват да се заиграват с проблема, без да осъзнават неговата потенциална опасност. Ако държавата не се справи с мерките, които е предприела, ще спрат и парите за подпомагане от Европа.

 

 

 

Д-р Караманов изрази възмущението си и от факта, че хора, изкарващи пари чрез нерегламентирана търговия с месо и животни, които работят изцяло в сивия сектор и не внасят нито лев данъци, имат очите да защитават незаконния си бизнес и да не се подчиняват на наредбите и законите.

 

 

 

Петел

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

мозер510373

Мозер: Изумявам се на носталгията на хората по онези времена, промити мозъци… Какво искат – да върнем лагерите ли?

ноември 20, 2019
бореborisov-bgnes-800

Борисов се намеси и в случая с починалото дете: Да се отстранят директорите на болниците

ноември 20, 2019
phpxvtop7_800x_

Перник излиза на протест заради водния режим, новият кмет на града сезира прокуратурата

ноември 20, 2019
big_1

Майка на 6 деца на косъм от затвора за скъсани учебници

ноември 20, 2019
big_30_1

Свидетел на случката с починалото 3-годишно дете: Ако го бяха приели сутринта, изходът можеше да е друг

ноември 20, 2019
kiril

Да ви плюя на здравеопазването! Деца умират, а лекари взимат 57 хил. лв. заплата докато слагат стентове на здрави пациенти

ноември 19, 2019