Политика

В концепцията си Гешев предлага да няма наказание за провокация към подкуп

В концепцията си Гешев предлага да няма наказание за провокация към подкуп

 

Да се премахне наказанието за провокация към подкуп, иска в концепцията си за управлението на прокуратурата единственият номиниран за поста Иван Гешев.

 

Документът от 32 страници е публикуван на сайта на ВСС и може да се види тук.

 

„Гешев е заложил в концепцията своето разбиране, че проблемите при изпълнението на конституционните функции на прокуратурата трябва да бъдат посочени открито и отговорно, за да се очертаят адекватните за преодоляването им решения“, пишат от ВСС.

 

Концепцията съдържа мотивите на Иван Гешев да се кандидатира за поста, анализ и оценка на състоянието на прокуратурата.

 

Той изразява убеждението, „че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да дадем продукта, който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост. Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“.

 

Той заявява намерение да продължи активно ползваните форми на отчетност на главния прокурор пред ВСС и пред обществото, чрез периодични доклади по значими въпроси на противодействието на престъпността и корупцията. Кандидатът анонсира необходимостта от законодателни промени в тази насока за използване на нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание.

 

Като основна цел е изведено също налагането на стандарти за ефективни, обективни и качествени разследвания, съобразени със закона и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. В тази насока ще бъде приложен проактивен подход в противодействието на престъпленията, свързани с организираната престъпност и корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности; ще се работи за преодоляване на субективните пропуски в работата на досъдебното производство чрез утвърждаване на екипния принцип на работа и повишаване на качеството на прокурорската дейност. Съществен момент е създаването на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики по конкретен вид производства и обобщена актуална съдебна практика.

 

Иван Гешев извежда като приоритети в работата на главния прокурор предприемането на мерки за окончателно изпълнение на препоръките към Прокуратурата по Механизма за сътрудничество и проверка, завършването на процеса на съдебната реформа, утвърждаването на необратимостта на постигнатите резултати и съществен напредък в противодействието на организираната престъпност, тероризма, корупцията и битовата престъпност.

 

 

Според прокурор Гешев с тяхното постигане Прокуратурата на Република България ще допринесе за повишаване на доверието на гражданите и обществото към работата на съдебната власт, информират още от ВСС.

 

Източник: frognews.bg

 

loading...
0
Политика

More in Политика

танчев67810591_471094617005274_5243461426902728704_n

ГС „СИЛА“ ви дава кандидатура за Градоначалник от София за София!

август 13, 2019
dans-20-1

ДАНС иска тотален достъп до всички данни за децата в МОН и до регистрите за завършено образование

август 13, 2019
991-ratio-borisov-medvedev

Точно 4 минути била срещата на Борисов с Медведев, руските медии го подиграха: Дойдоха и такива, които нямат общо с Каспийско море

август 12, 2019
68624687_2177311185901875_61038382993637376_n

Радослав Каратанчев: София ще се промени буквално за месеци, ако кабинетът на кмета е отворен за всички граждани

август 12, 2019
плевнелиев трикольор

Плевнелиев пред FAZ: Ако „Фолксваген“ избере Турция, ще навреди на имиджа на Германия

август 12, 2019
Ф-16 1

България плати на САЩ 1.2 милиарда долара за F-16

август 12, 2019