Политика

ДАНС иска тотален достъп до всички данни за децата в МОН и до регистрите за завършено образование

ДАНС иска тотален достъп до всички данни за децата в МОН и до регистрите за завършено образование

dans-20-1
Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) иска да получи 24-часов достъп, до информационните масиви на образователното министерство. В тях се съдържат данните за всички учащи се – от предучилищната група до студентската скамейка, включително дали са прекъснали обучението си и дали са се местили в други учебни заведения.

Иска се пълен достъп и до регистрите и дипломите за завършено образование. Това става ясно от публикуван на сайта на министерството на образованието за публично обсъждане проект на съвместна инструкция между агенцията и министерството.

 

 

Като мотив за осигуряването на този достъп се посочва единствено изискването на текст от Закона за ДАНС, предвиждащ министерствата и ведомствата да предоставят на агенцията достъп до информационните си фондове, за да може агенцията да осъществява „събиране, обработване, систематизиране, съхраняване, анализиране, използване и предоставяне на информация на потребителите от агенцията, на държавни органи, организации, юридически лица и граждани съобразно функционалната компетентност на агенцията“.

 

 

 

 

 

Изискването е прието преди повече от 10 години, още през 2008 г., но се прилага едва сега.

 

 

 

 

Предвижда се служителите на агенцията да влизат в системата на МОН от „автоматизирани работни места“, които ще се ползват единствено за въпросната справочна дейност и „не могат да се използват за достъп до интернет или други мрежи“, пише още в инструкцията. Тези места ще се администрират от специално определени системни администратори на ДАНС. Връзката ще се осъществява чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка). Действията на служителите на ДАНС в тези масиви ще се записват и съхраняват в бази данни към самите масиви.

 

 

 

Към момента ДАНС разполага с две подобни инструкции – за достъп до информационните фондове на агенция „Митници“ и до масивите на МВР, нещо обяснимо предвид естеството на работата ѝ. Има няколко инструкции за взаимодействие с редица институции – държавна комисия по хазарта, КПКОНПИ, МФ, КЗК и др., съобщава Медияпул.

 

Фрог нюз

loading...
0
Политика

More in Политика

567708

Ген. Съби Събев: Не можем да сме пацифисти, Русия трупа оръжие и се нуждае от адекватен отговор

ноември 16, 2019
dfz

Къщите за гости на кметове, ортаци и роднини на ГЕРБ и ДПС ще се плащат от данъкоплатците

ноември 15, 2019
b-24778-i-TuWDmnVwdh9vde4YGhtS

Гoрaнoв към журнaлиcтка: Говорим каквото ние искаме, а не вие каквото кажете

ноември 15, 2019
нинова нс3

БСП: Решението за болничните е възможно най-несправедливото – призоваваме всички работещи да не го приемат мълчаливо

ноември 15, 2019
menda

Менда натопи патриотите за болничните и отсече: Правим го, за да спрат злоупотребите, не за да обслужим работодателите

ноември 15, 2019
146298_660_370

Боил Банов: Излъган съм. Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета. Искат да ударят по престижа на ГЕРБ

ноември 15, 2019