Здраве

Забраняват доплащането в болниците! До 1500 лв. глоба, ако лекар наруши правата на пациент

Забраняват доплащането в болниците! До 1500 лв. глоба, ако лекар наруши правата на пациент

 

доплащанеb959445fccc3bac68d31adb8d70bd0d5992c84e8

 

 

Който наруши правата на пациент, регламентирани в нормативен акт, ще се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 1500 лв. Досега такава глоба не беше предвидена в закон. Отделно ще бъдат завишени санкциите за болници, които нарушат пациентски права, и те могат да достигнат до 6000 лв. за всеки отделен случай, а не както досега – до 1500 лв.

 

Това предвиждат промени в Закона за здравето, пуснати за съгласуване днес от здравното министерство.

 

Доплащане – само ако пациентът иска нещо по-скъпо

 

 

С други, публикувани днес за съгласуване, промени пък се предвижда забрана на изпълнителите на медицинска помощ да изискват или приемат доплащане за оказваната им медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК. Лекарите ще трябва да преглеждат, оперират и лекуват, без да изискват и приемат плащане или доплащане за медицинската дейност, за която са сключили договор за плащане от здравната каса. Доплащане може да има само ако пациентът поиска да му бъде изписано по-скъпо лекарство, медицинско изделие или диетична храна от тези, които покрива с бюджетни средства. Или по-специални и индивидуални битови условия.

 

 

Това обаче не важи за онкопациентите, болните с тежки кръвоизливи или такива в тежко състояние, които остават в болниците по-дълго от минималния болничен престой. Ако те се нуждаят от по-скъпи медикаменти, болницата трябва да им ги осигури, става ясно от проекта.

 

 

 

Лекарите ще бъдат глобявани от 300 до 1000 лв., ако откажат да предоставят документация, фактури или резултати от изследвания на пациентите.

 

 

В момента доплащане се иска за преглед и лечение в почти цялата здравна система. Причината е, че здравната каса на теория би трябвало да финансира напълно основния пакет от медицински услуги. На практика обаче това не е така – голяма част от необходимите услуги не са включени в основния пакет и пациентите трябва да си ги плащат сами.

 

 

По-кратки срокове по жалбите за нетрудоспособност

 

 

 

С други промени се предлага да бъде намален от три на един месец срокът за произнасяне на Националната експертна лекарска комисия по жалбите срещу решения на териториалните експертни лекарски комисии. Това се прави, тъй като, докато текат обжалванията, хората с трайно намалена трудоспособност не могат да получават помощ и подкрепа.

 

 

Кой ще попада в регистъра на психичноболни

 

 

Измененията целят да поправят и неяснота, породила множество опасения за злоупотреби – кой и как ще бъде вписван в регистъра на хората с психични заболявания. Заради недостатъчно ясни текстове множество специалисти сигнализираха, че законодателството отваря врата в този регистър да попадат хора, били в депресия, с краткотрайни временни разстройства и други подобни. Сега се предлага нов текст, с който е конкретизиран и силно ограничен обхватът на хората, които ще попадат в регистъра, и това ще са само пациенти с психични разстройства, настанени на задължително лечение, както и такива, за които е постановено принудително лечение по Наказателния кодекс.

 

 

 

Здравното министерство предвижда да прокара и отдавна лансирана идея – само лекари да могат да са консултанти по диетика, хранене, лечебно гладуване и това вече да не попада в неконвенционалните методи за лечение, практикувани и от неспециалисти.

 

 

 

Министерството планира да бъдат създадени също центрове по превенция на зависимости от наркотични вещества в общините, които са административни центрове на области, пише Дневник. Предлага се общинските съвети по наркотични вещества да се заменят с областни съвети по наркотични вещества, за да може дейностите по намаляване търсенето на наркотични вещества да бъде ангажимент на всички общини в областта, а не само на общините, които са административни центрове.

 

 

 

Новите текстове предвиждат и сериозни глоби, ако някой наруши правилата за водно спасяване, като за юридически лица тя може да достигне и до 10 000 лв.

 

Глас БГ

glas.bg

 

Здраве

More in Здраве

big_photo_verybig_209510

Д-р Ботев: У нас има лекарство, което е 100% ефективно срещу COVID-19

ноември 21, 2021
big_6132

Акад. Ваньо Митев: Има познати лекарства, които бързо удрят по Ковид, не се стига до болница

ноември 9, 2021
d49af31349224204b045a3fe4c5f997b

Рецепта за домашен тоник, който убива инфекциите в тялото

ноември 7, 2021
jpeg_20201112_224411

Откриха ген, удвояващ риска от смърт при заразяване с Covid-19

ноември 6, 2021
phps0zdvs_559x345

Как новото хапче на Merck лекува COVID? Великобритания е първата, която го одобри

ноември 5, 2021
lekar-nazova-smartonosen-simptom-covid-562

Лекар назова смъртоносен симптом на COVID-19, който често се пренебрегва

ноември 2, 2021