Здраве

Респект! Плевенски лекари спасиха онкоболна родилка и първата й рожба

Респект! Плевенски лекари спасиха онкоболна родилка и първата й рожба

доплащанеb959445fccc3bac68d31adb8d70bd0d5992c84e8

 

 

Рискованата интервенция е била извършена в УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен

 

Специалистите на УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен извършиха много сложна двойна операция, за да спасят два живота – на бял свят се появи здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката. Това съобщиха от Медицински университет – Плевен, цитирани от dnes.bg.

 

 

Двойната хирургична интервенция е проведена в деня на Голяма Богородица – 15 август. Тя включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвала радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) – от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

 

 

 

 

Пациентката е на 24 години от Пловдив, а това й е първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване.

 

 

Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов. Пациентката е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение.

 

 

Първият етап включва извършването на оперативна интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора (трахелектомия) и поставяне на серклажен конец с цел запазване и износване на бременността до термин. Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й. Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция – секцио и радикална хистеректомия.

 

 

Подготвителната работа е свързана с подготовката на плода за достигане на необходимата белодробна зрялост. Двойната хирургична интервенция е извършена на 15 август, деня на Голяма Богородица, която води до появата на едно здраво момченце и спасяването на младата майка. Секциото е извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, а последвалата радикална хистеректомия – от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов.

 

 

 

„В името на запазване на плода, младата пациентка бе подложена на сложна и доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, особено по време на бременност. Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България.

 

 

 

За щастие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често имаме много млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве“, коментира проф. Горчев.

 

Traffic news

loading...
0
Здраве

More in Здраве

плъх1566385968-24831-660-370

Страшно! 57-годишен мъж от Своге почина за броени дни след ухапване от плъх

август 21, 2019
доплащанеb959445fccc3bac68d31adb8d70bd0d5992c84e8

Забраняват доплащането в болниците! До 1500 лв. глоба, ако лекар наруши правата на пациент

август 20, 2019
phpjbvvpn_800x_

Животоспасяващата трансплантация на бебето Алекс е извършена успешно

август 16, 2019
big_4

Откриха неочаквана причина за високото кръвно и риска от инсулт

август 13, 2019
big_78

Професор онколог назова седем основни симптома на рак – не ги пренебрегвайте!

август 9, 2019
142ad6a147d653da19ef13af0af16f81

Какво става с тялото ви, ако пиете доматен сок в продължение на година?

август 8, 2019