Европа

Проектът „Северен поток-2“ близо до триумф

Проектът „Северен поток-2“ близо до триумф

 

160317002710-660x371

 

 

 

Представители на оператора “Северен поток-2” обявиха скоро завършване на полагането на тръби в изключителната икономическа зона на Швеция, съобщава РИА Новости. Предполага се, че работата ще приключи през октомври. Последната спирка на пътя на газопровода е Дания, която не разреши строителство в териториални води, и САЩ с нови санкции.

Времето е пари

Преди седмица последната партида тръби за изграждането на „СП-2“ напусна шведското пристанище Карлсхамн. Според представители на оператора, проекта за полагане на 510-километровата шведска отсечка ще бъде завършен през октомври тази година: първата от двете връзки на тръбопровода вече е готова, а окончателното инсталиране на втората ще започне на 1 септември.

Общата дължина на газопровода трябва да бъде около 1 200 километра, а общата мощност – около 55 милиарда кубически метра газ годишно. Общо в момента са положени над 1 700 километра тръби в Русия, Финландия, Швеция и Германия (операторът не уточнява, но най-вероятно се има предвид общата дължина на две връзки). Това означава, че „СП-2“ е готов на 70 процента.

Въпреки факта, че цялата работа се изпълнява в срок, все още не е ясно дали проектът ще бъде напълно реализиран преди края на тази година, както беше планирано по-рано. Факт е, че Дания все още стои на пътя на газопровода, като така и все още не е издала разрешение за полагане на тръби по дъното на шелфа си.

Според Ройтерс, още през април операторът на газопровода се оплакал на датските власти, че енергийният съвет на страната прави всичко, за да забави строителството. По-специално през март Nord Stream 2 AG беше помолен да подаде още едно, вече трето поред, заявление с алтернативен маршрут на полагане на „СП-2“.

Компанията предупреди датската енергийна агенция, че съответната работа вече струва 100 милиона евро и ще изисква допълнителни 560 милиона разходи в бъдеще (при първоначална обща стойност на проекта – 9,5 милиарда). В същото време крайният период на строителство ще се измести с осем месеца – тоест до втората половина на 2020 г. Въпреки че общата дължина на датския участък е приблизително 130 километра и според ръководителя на “Газпром” Алексей Милър, той може да бъде изграден за около пет седмици.

За РИА Новости представителите на оператора не потвърдиха данните, предоставени от Ройтерс, но заявиха, че забавяне от няколко месеца наистина ще доведе до загуба от стотици милиони евро.

Затова операторът на “СП-2” оттегли първоначалното заявление, подадено преди повече от две години, и реши да се концентрира върху два маршрута през изключителната икономическа зона извън териториалните води на Дания (северозапад или югоизток от остров Борнхолм). Това се съобщава на сайта на компанията.

Възможно е това решение да доведе до допълнителни разходи и отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода за известно време. Но това не означава, че разходите ще паднат върху плещите на „Газпром“, защото финансирането на проекта е равнопоставено разделено между руския газов монополист и консорциума от европейски компании (австрийската OMV, френската Engie, британско-холандската Royal Dutch Shell и немските Uniper и Wintershall).

Обичайни санкции

Във Вашингтон също се опитват да възпрепятстват изграждането на „СП-2“. В началото на август Комитетът за външни отношения на Сената одобри законопроект за санкции срещу компаниите, предоставящи кораби за полагане на тръбопровода – Allseas и Uniper.

Съединените щати са уверени, че реализацията на проекта „СП-2“ няма да позволи на американските компании, произвеждащи втечнен природен газ (ВПГ) да заемат мястото на Русия на европейския енергиен пазар, тъй като те не могат да издържат на ценовата конкуренция с тръбопровода. За Вашингтон ситуацията се усложнява от факта, че Москва превъзхожда своя конкурент по доставки на ВПГ. Според международната група вносители на втечнен природен газ (GIIGNL), миналата година Русия е продала на Европейския съюз 4,43 милиона тона от този вид гориво, а САЩ – само 2,7 милиона.

“Ние наблюдаваме това с интерес… Но в момента не виждаме основателна причина за безпокойство”, заявиха представители на Uniper.

Повечето експерти са убедени, че място за паника няма. Старши научният сътрудник от Оксфордския институт за енергийни изследвания Джонатан Стърн нарече опитите на САЩ да спрат изграждането на газопровода “несигурни” и ги срави с неуспешните действия, които страната предприе в ерата на Рейгън, за да спре потока на съветския газ към Европа.

“Тогава всички тези мерки нямаха ефект и мисля, че днес можем да очакваме същото”, цитира Стърн „Блумбърг“. “Вероятно е твърде късно да се направи нещо, защото по-голямата част от тръбопровода е положена. Освен ако САЩ не въведат със задна дата санкции, които, вярвам, ще предизвикат истинска буря от тази страна на Атлантика“.

Немският бизнес също се противопоставя на ограниченията. „Последните американски проекти за санкции ще навредят на предприятия в такива приятелски страни като Германия, Франция, Италия, Холандия, Австрия и Швейцария“, предупреди Волфганг Бюхел, ръководител на Източната комисия по икономика в статия за „Ди Велт“.

Източник БГНЕС

 

loading...
0
Европа

More in Европа

ba0c9f090cd8bdbbb27634f140bd3d9e

Правителството в Рим се разпада: Салвини иска предсрочни избори

август 9, 2019
новородено33808_660_370

2000 евро за всяко новородено и защита от уволнение до 24 месеца след раждане в Гърция

август 5, 2019
смърт576465

Внимание, смърт идва от европейски болници, алармира учен

юли 31, 2019
орбан-2

Челен опит: Унгария ще дава 30 000 евро на семейства с 3 деца

юли 29, 2019
big_1416

Макрон посреща Путин във военно укрепление и то съвсем скоро

юли 27, 2019
bdb04ec107931b441d21a479323e9299

Европейската мрежа за борба с ДДС измамите – EUROFISC, е хакната в България, ЕК уведоми всички държави

юли 26, 2019