ОБЩЕСТВО

Готвят солени глоби за собствениците на автомобили, които ремонтират колите си сами (Обзор)

Готвят солени глоби за собствениците на автомобили, които ремонтират колите си сами (Обзор)

 

2111948703

 

 

Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства

 

 

Властите готвят солени глоби за собствениците на автомобили, които ремонтират колите си сами. Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства.

 

 

България е в дъното на класацията по възраст на автопарка от страните в Европейския съюз. Това показват данни от анализ на Евростат за 2018 г.

 

 

Снимка: bTV

 

 

До 5-годишни са около 5% от автомобилите у нас, до 10 години – 10% , между 10 и 20 години – 60% и над 20 години – са около 25%. Общо у нас има регистрирани между 3,5 млн. и 4 млн. автомобили, като броят им постоянно варира заради вноса на употребявани коли и дерегистрацията на най-старите возила.

 

 

Снимка: bTV

 

 

В столичен автосервизи при ремонт получавате гаранция за свършената работа. Идеята е с приемането на новите промени в закона това да се случва във всеки сервиз в страната. За сметка на това, ако решите да смените маслото на автомобила си сам или при ваш познат било то пред блока, или в гаража ви, то ще бъдете глобени поне с 500 лева.

 

 

С над 350 хиляди километра зад волана Юлиян се е научил сам да проверява състоянието на колата си.

 

 

Снимка: bTV

 

 

„Преди имах по-стар автомобил, който вече не искаха да го поддържат по сервизите, трудно се намираха и части, и трябваше вкъщи с каквото може, с подръчни средства и умения да се поддържа”, обяснява Юлиан.

 

 

Снимка: bTV

 

 

Подобни ремонти застрашават безопасността на пътя, смята автомонтьорът Васил. „Опитали са се да направят колата и идва с въжета тук, защото са видели , че са до половината. После защо стават тези катастрофи”, коментира Васил.

 

 

От транспортното министерство разясниха, че смяната на резервна гума на пътя няма да се санкционира, но опитът да поправим спукана или скъсана гума сами – ще подлежи на глоба.

 

 

Снимка: bTV

 

 

„Повече от ясно е, че ако се наложи да си долееш течност в чистачките, да си смениш перата на чистачки или да си смениш гумата, е нормално да извършиш ти, докато си в движение. Тази глоба е именно за тези, които ще извършат в градинката или пред блока сменяне на маслото”, обясни Малинка Бондаренко – СБА.

 

 

Снимка: bTV

 

 

А всеки сервиз ще бъде вписан в регистър. Така бизнесът ще излезе на светло. „Такъв ред има в цяла Европа, само при нас се развива стихийно без никакви правила”, смята Емил Германов – Съюз на автосервизите.

 

 

Снимка: bTV

 

 

Според гражданите промените ги ощетяват. „В България автопаркът е изключително остарял и много голяма част от дребните ремонти – да си смениш гума, да си оправиш чистачките, хората сами си ги оправят”, каза Богдан Милчев – Институт за пътна безопасност.

 

 

Снимка: bTV

 

 

„Във всеки случаен сервиз при непознати лица, на които нямаш никакво доверие, няма никаква гаранция, че ще извършат по-добър ремонт”, смята Юлиан. Между 1000 и 5000 ще бъдат глобите за нередовните автосервизи.

 

 

Снимка: bTV

 

 

Затяга се и контролът на автоморгите. Изисква се те също да водят специален регистър на резервните авточасти. А възраженията по проектозакона ще могат да се обсъждат до 18 август.

 

 

Би ти ви, Петел, Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024