САЩ

Ето защо САЩ искат да купят Гренландия

Ето защо САЩ искат да купят Гренландия

big_1c26

 

 

 

Скандалът между САЩ и Дания продължава да се разраства, след като датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че идеята на Тръмп да купи Гренландия е абсурдна, пише Reuters.

Това принуди Тръмп да отмени планираната си за следващия месец визита в Дания.

Американският президент потвърди в неделя пред журналисти, че наскоро наистина е обмислял възможността да купи Гренландия, а икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че Гренландия има стратегическо местоположение и е богата на ценни ресурси.

Президентът на САЩ изтъкна, че думите на Фредериксен не са били приятни и че тя е можела просто да каже „не“, отбелязва Франс прес.

От Washington Post дори информираха вчера, че САЩ са били готови са дават по 600 млн. долара годишна субсидия на Дания, но също така е обсъждана и възможността да се даде и еднократна по-висока сума, с която да се гарантира придобиването на Гренландия.

Защо обаче Гренландия е толкова важна?

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит, като предлага 100 млн. долара в злато.

Една от причините САЩ да желаят Гренландия са нейните природни ресурси, пише CNBC. Другата e нарастващото геополитическо значение на острова. Заради климатичните промени и топенето на ледовете природните богатства ще бъдат по-лесно достъпни, а в най-скоро време ще бъдат открити нови транспорни коридори, които драстично ще намалят времето за пътуване в морската търговия.

Не бива да се забравя, че зад Гренландия е разположена Арктика – един от малкото все още неусвоени от човека региони в света.

Днес Гренландия се обитава от 58 000 жители. Това е най-големият остров в света, като от 1979 г. Дания предоставя известна автономия, а от 2009 г. гренландците са признати като отделна нация съгласно международното право.

Островът е богат на природни богатства, сред които въглища, цинк, мед, желязна руда и редица редки минерали, пише CNBC. Въпреки проведената експедиция, чиято цел беше да изчисли ресурсите на нацията, истинското им количество не е известно.

Китай също прояви интерес към Гренландия преди година, като бе изявено желанието да се създаде т. нар. „Полярен път на коприната“. От най-многолюдната държава в света дори предложиха изграждането на три летища, но по-късно се отказа от идеята, след като тя предизвика безпокойство у Дания.

Островът е стратегочески важен за много държави, ето защо една евентуална инвестиция там би означавала по-голямо влияние за страната, която е направила вложението, казва Майкъл Шфрада, директор на Поларния институт към Wilson Center.

“Една малка инвестиция там може да означава голямо влияние в световен мащаб“, допълва той.

На Гренландия е разположена американска военна база, която е открита през 1943 г.

Дали сделката за Гренландия е възможна? Имайте предвид, че тя не бе изключена дори от членовете на Кралското семейство на Дания, според които жителите на Гренландия ще трябва да решат собствената си съдба.

Знаете ли, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане?

 

profit.bg

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024