ОБЩЕСТВО

Ето каква съдба отредиха на шефа на „ТАД Груп“ – решението на съда е окончателно!

Ето каква съдба отредиха на шефа на „ТАД Груп“ – решението на съда е окончателно!

 

big_1d72

 

 

Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд, предаде репортер на Novini.bg. Решението на съда е окончателно.

 

 

Тодоров е обвинен в подбудителство на хакерската атака срещу НАП.

 

 

На днешното заседание бяха представени нови материали по делото. По неофициална информация става въпрос за разпити на нови свидетели и за данни за сделки между търговски дружества.

 

 

Обвиненият за хакерската атака Кристиян Бойков също дойде в съда днес.

 

Магистратите обаче не допуснаха Кристиян Бойков да бъде разпитан като свидетел и да каже дали е получавал поръчки от Иван Тодоров.

 

 

„Тази вечер НАП заминава. Ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи”. Това написал в общ чат в  мобилното приложение Telegram обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков броени часове преди да гръмне скандал с източените данни.

 

 

 

Неговият шеф в „ТАД Груп” Иван Тодоров пък му отговорил: „“Да ги криптираме целите и да ги питам след 2 дни нямат ли нужда от киберсигурност, даже няма да ги питаме”.

 

 

 

Експертиза от охранителни камери в офиса на „ТАД Груп“ пък установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП.

 

 

 

Кристиян се заканил още през март, че ще хакне сървъра на приходната агенция, за което стана ясно в средата на юли. Той заявил това пред своя колега в „ТАД Груп”  Ахмед, който е един от свидетелите по делото за кибертероризъм.

 

 

 

Според него,  освен с шефа си, Кристиян бил много близък и с Янков, а двамата често излизали на терасата да пушат и да си говорят тайно, така че другите да не чуят.  Бойков пък постоянно критикувал държавата и нивото на киберсигурност.

 

 

 

Другият свидетел Иван Петров, който също работел в ТАД Груп, заявил, че фирмата работела с компании, които желаели да им бъдат тествани платформите за сигурност, но понеже клиентите не били достатъчно, шефът Тодоров наредил да се хакват системите и на други дружества, които изобщо не подозирали за това.

 

 

 

 

В подкрепа на това били и показанията на Георги Захариев от фирмата „Динамо България,  който бил разпитан вчера като свидетел. Той обяснил, че никога не е работил с „ТАД Груп”, но от фирмата на Тодоров били хакнали тяхната система и имали данните им.

 

 

 

 

Хипотезата, че самият Кристиян може да е станал свидетел на спецпрокуратурата срещу шефа си, отпадна още в началото на заседанието.

 

 

 

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, поиска Бойков да бъде разпитан и да му бъде зададен въпрос “Възлагано ли му е да направи нещо извън служебните му задължения”.

 

 

 

От държавното обвинение се възпротиваха с мотива, че това не е необходимо на този етап. Съдът се съгласи с прокуратурата и отказа да разпита 20-годишния пловдивчанин. Веднага след като това Кристиян напусна залата заедно с адвоката си.

 

 

 

Междувременно стана ясно, че вчера е извършен обиск в дома му.  Бойков си е бил вкъщи и е отворил на разследващите, а след това е отключил и офиса, за да бъде извършен нов оглед и там.

 

 

 

По-рано днес преди делото Тодоров заяви пред медиите, че не е поръчител на престъплението и не се притеснява от нищо.

 

 

Преди това пък от прокуратурата поискаха делото да не става публично.

 

Нюз БГ, Петел, Трафик нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024