Коментари

Който проспа чумата, е за линчуване – прокурори да кажат извършено ли е престъпление по служба!

Който проспа чумата, е за линчуване – прокурори да кажат извършено ли е престъпление по служба!

136622_660_370

 

 

В последните дни чумната епидемия по свинете придобива нови измерения. Вирусът е подпалил вече над 57 огнища и това е ветеринарният проблем.

 

 

Тепърва ще се пресмята мащабът на загубите, защото в свиневъдството са направени  огромни инвестиции – между 4 и 5 милиарда лева. В сектора се отглеждат около 1,5 милиона прасета и това е двойно увеличение само за няколко години. И въпреки този ръст, българското производство е едва половината от вътрешната консумация. Фалитът на всеки един наш свинекомплекс на практика „работи“ за чуждите вносители и уврежда търговския баланс. Освен това, свиневъдството е сериозен потребител на фуражи, които се правят от българско зърно. Ще трябва да се търси друга реализация. Това е част от икономическата страна на кризата.

 

 

 

В бранша са заети около 50 000 души. Част от тях ще бъдат освободени. Освен че ще бъде лишена от данъци, държавната хазна ще трябва да плаща и помощи за безработица. И изобщо не говорим за месец или два. Назрява социален проблем.

 

 

 

Крутите мерки, които се взимат в момента, предизвикват обяснимо недоволство сред населението. Нали никой не се изненада на заплахата, че хора са готови да блокират шосето, за да овардят прасето си. Не е учудващо, че партии, извън властта, ще яхнат тези протести. Опозицията е за това. И драмата с чумата се превръща в политически проблем.

 

 

 

Ветеринарните лекари от науката отбелязват, че в продължение на цяла година никой не е потърсил експертизата на академичните хора.

Днес всички са на терен – чиновници от земеделското министерство, от Агенцията по храните, научни работници, практикуващи доктори, от областни и общински администрации, от браншови организации…Като се обърне каруцата – пътища много…

 

 

2018-а по същото време

 

 

 

Според информация на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) първото огнище на африканска чума по свинете у нас е регистрирано на 31 август 2018 г. в с. Тутраканци, област Варна. До края на м.г. останалите 18 случая са при диви свине.

Напълно достатъчно време да се взимат всякакви мерки, включително и разяснителни.

 

 

Първият случай на африканска чума за тази година е обявен на 13 февруари – труп на диво прасе е намерен в землището на квартал Повеляново в Девня. Мястото, където е открито мъртвото животно, се намира на около 18 км от с. Тутраканци, където беше регистриран първият случай на чума и при домашни свине.

В периода март – април т.г. у нас са установени 8 случая при диви свине.

 

 

 

Почти година по-късно след първото огнище, на 3 юли в с. Жернов и на 5 юли в с. Новачене, община Никопол, е потвърдено заболяването в лични стопанства. Двете населени места са разположени по поречието на р. Дунав в близост до границата ни с Румъния.

 

 

 

Излиза, че чумният вирус е влязал у нас чрез диви прасета от Румъния. Но как така, нали миналото лято на тази граница беше изградена телена ограда. Тогавашният земеделски министър Румен Порожанов и шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов лично я инспектираха и си правеха пиар снимки край нея.

Още тогава хората се шегуваха, че дивите прасетата преди да прескочат теловете, ще си почешат на тях гърбовете. Само че това ни струваше поне 1,3 милиона лева. Поредните обществени пари с нулев ефект за държавата.

 

 

За една година Чехия ликвидира

проблема, у нас стана пожар

 

 

Първото огнище в Чехия е регистрирано на 26 юни 2017 г. при две диви прасета, намерени мъртви в района на гр. Злин. Това е горист и слабонаселен район в югозападната част на страната. До 3 април 2018 г. са регистрирани 200 случая при диви свине там.

 

 

 

Веднага след първия случай е забранен ловът. По-късно забраната е премахната, но са избрани само одобрени ловци, преминали обучение за биосигурност. За отстреляно животно до 50 кг са плащани 3 000 крони (116 евро), и за животно над 50 кг по 4 000 крони (155 евро). През 2018 г. тази сума е повишена на 8 000 крони (310 евро ). Въведена е забрана за хранене на дивите свине на цялата територия на страната с изключение на примамките за лов. Инсталирани са електропастири. Властите са насочили вниманието си за предотвратяване на навлизането на чумата при домашните свине. Ветеринарната служба работи в тясно сътрудничество с общини, фермери, ловци, асоциации.

 

 

 

 

Чехия официално е обявена за страна, свободна от африканска чума по свинете на 12 март 2019 г.

У нас слабото познаване на признаците на заболяването от стопаните, закъснялото или липсващо уведомяване на ветеринарните власти, криенето на болните животни създава огромен риск от разпространение на вируса и то със „скокове” в отдалечени части на страната, пише в научна оценка на ЦОРХВ.

 

 

Днешната криза изглежда предизвестена

 

 

Порожанов и Гогов са отстранени от длъжност по други причини. Държавата обаче е в ступор от лошите прогнози за разпространение на заразата. Пламват нови и нови огнища. Никой не смее да каже колко общо ще ни струва кризата.

Кризата, която беше проспана. Каза ни го самият еврокомисар по храните Витянис Андрюкайтис: „Някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал“.

 

 

 

„Трябваше още преди две години дивите свине да бъдат редуцирани с около 60%“, съжалява и зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов.

 

 

„В определени области е можело да се положат повече усилия – обучение на населението. Какво е африканска чума по свинете, как възниква и как се разпространява заразата“, опитва се да смекчи тона сегашният агроминистър Десислава Танева. Тя може и да съжалява вече, че се завърна на горещия стол. Посрещна я скандалът „Къщи за тъщи“, а в момента се пече на най-силния огън.

 

 

 

Сега вече всички са на терен, ангажирани са и средствата за масова информация. Има някакъв шанс да бъде спасено основното индустриално свиневъдство, макар че вече 30% от него са погубени. Но всичко това ще бъде с огромни човешки усилия, ще струва много – на държавата, на бизнеса, на стопаните.

 

 

 

Изобщо, не е честно виновниците за всичко това да се спотайват необезпокоявани някъде си. Дали са проспали проблема от некомпетентност или по някакви други причини може да кажат единствено съдебните власти.

 

 

 

Затова топката сега е в полето на прокуратурата. Иначе ще остане горчивото усещане, че куче влачи – диря няма…А не бива.

 

Маргарита Димитрова

Канал 3

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024