ОБЩЕСТВО

Кристиян Бойков в секретен чат с шефа си Иван Тодоров: Тая вечер НАП заминава…

Кристиян Бойков в секретен чат с шефа си Иван Тодоров: Тая вечер НАП заминава…

 

big_1c76

 

 

4 тома допълнителни доказателства представи специализираната прокуратура срещу шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров. Обвинителите поискаха делото да бъде гледано при закрити врата, защото доказателствата съдържат информация за задължения на лица и фирми към застрахователи и банки, предаде в. Труд.

 

 

 

Адвокатът на обвиняемия Ина Лулчева категорично обори това искане, като посочи, че не се съдържа класифицирана информация или държавна тайна, а прокуратурата сама е разпространила преди дни справки и доказателства по делото. Тя поиска да бъде разпитан служителят на фирма „ТАД груп“ и обвинен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който сам да каже подбуждал ли го е някой да пробие сайта на НАП и да разпространи информацията.

 

 

Искането беше отхвърлено, както и това делото да бъде гледано при закрити врата.

 

Като ново доказателство прокуратурата цитира експертна справка, направена на 6 август от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков. В нея Бойков казвал на шефа си: „Тая вечер НАП заминава“.

 

 

 

Ударената информация от сайта на приходната агенция е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата, която е била „България“, са могли да видят информацията.

 

 

 

 

Друго доказателство е иззет мобилен телефон, в който е била открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

 

 

 

От иззет лаптоп пък се вижда, че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция „Митници“. Като свидетели са разпитани служители на фирмата и пострадали от нея.

 

 

Свидетелят Ахметов, който е работил в „ТАД груп“, твърдял, че Бойко споменал, че ще хакне НАП. Той казал още, че тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно.

 

 
Същото потвърдили и свидетелите Митев и Иван Петров.

Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците. Такива показания са дали пострадалите от две фирми – „Нет инфо“ и „Динамо България“.

 

 

 

Прокуратурата поиска задържането под стража на Иван Тодоров, защото може да се укрие или да извърши ново престъпление, като въздейства върху свидетелите.

 

 

Адвокат Лулчева обвини прокуратурата, че прилага двоен стандарт, защото тя не е поискала задържането на другите двама обвиняеми Бойко и Янков, които също биха могли да се укрият и да затруднят съдебното производство. Тя е категорична, че срещу клиента й няма никакви доказателства, че е поръчал на Бойков да хакне НАП и да разпространи данните, да всее смут и страх в населението, каквото е обвинението.

 

 

Предстои съдът да се произнесе.

 

Труд

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024