Политика

Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира!

Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира!

 

 

нико.ова0(159)

 

 

„Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard“ – това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която вчера беше избрана от премиера Бойко Борисов да оглави Съвета за киберсигурност. Лично Борисов е направил това предложение на 19 август, обясни дамата, която бе началник на кабинета на Валери Симеонов.

 

 

 

 

Николова се разгрании от критиките на лидера на НФСБ, който заяви преди два-три дни, че правителството е в криза. Според нея това не е вярно, държавата не е в икономическа и политическа криза, а ДПС нямат повече влияние във властта след напускането на Цветан Цветанов от важните постове в ГЕРБ, както твърдеше Валери Симеонов.

 

 

 

 

Вицепремиерката каза, че не приема поста като капан, в който може да попадне при следваща голяма хакерска атака в държавата.

 

 

 

 

„Не приемам нещо като капан, защото всеки кмет, министър или премиер е пряко ангажиран да опази своята информационна система“. 

 

 

 


„В прерогативите на министър-председателя е да определя ресорите на неговите заместници. „След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като „горещ картоф“, „горещ картоф“ може да се каже във всяка сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП държаввата предприе редица фактори.

 

 

 

Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност“, каза вицепремиерът и отрече назначението и да има нещо общо с напрежението в управляващата коалиция, след като лидерът на НФСБ Валари Симеонов заяви, че ще има промени в отношенията с ГЕРБ.

 

 

 


Тя подчерта, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни.

 

 

„Важно е да отбележим,че съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ“, обясни вицепремиерът. 

 

 

 

 

„В последните години сме свидетели на много хакерски атаки. Съвета на Европа посочва редици мерки срещу хакери. Започнахме промени в Наредбата за информационната сигурност. За киберрекета е сформирана ведомствена група. Ще предложа промени в НК в гл. 9, защото санкциите са изключително занижени между 2 и 8 години и ниските глоби. Бих предложила между 5-15 години затвор – в закона ясно ще е записано и ще се изброявят вида на компютърното престъпление и какво ще е наказанието за тях. Направихме паралелно хранилище за цялата информация на НАП и на Търговския регистър. Една от санкциите е хакерът да има забрана да влиза във всяка една страна от ЕС и ще му запорират банковите сметки. Това са част от мерките, приети от Съвета на Европа“.

 

 

 

 

Това са мерките, които ще предприеме Марияна Николова в качеството й на председател на Съвета по киберсигурността, които тя разказа в ефира на Нова телевизия.

„Трябва да изработим стратегията за киберсигурност“, каза още тя.

 

 

 
Не считам, че в държавата може да се определи някоя сфера като горещ картоф. След случая с НАП – държавата предприе редица мерки.

 

 

 
Николова каза, че предложението да приеме ресора идва от премиера Бойко Борисов. „Разбира се, че ми е предложено. На 19 август беше това. Няма връзка с изявлението на политически лидери. Тук става въпрос за ресорна отговорност и за експертиза“, уточни още тя.

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024