СВЯТ

На косъм от смъртта: Куче близна жена, отрязаха й краката и ръцете

На косъм от смъртта: Куче близна жена, отрязаха й краката и ръцете

136657_660_370
Ръцете и краката на американката Мари Трейнър бяха ампутирани заради сепсис, получен от инфекция при облизване от домашното й куче, съобщи CNN. Броени дни след като се завърнала от ваканция в Пунта Кана (Доминиканската република – бел. ред.), Мари Трейнър спешно напуснала работното си място заради болки в гърба и гадене. Телесната й температура рязко се повишавала и падала, което наложило тя да бъде приета в малките часове на 11 май в реанимацията на болницата в Старк Каунти, щата Охайо.
Когато Мари Трейнър се събудила от упойката в болничното си легло 9 дни по-късно, тя установила, че ръцете и краката й са ампутирани. На лекарите били нужни 7 дни, за да установят, че тежката инфекция, тръшнала пациентката им, не е от типичната след ваканция „тропическа“ болест, а от ласките и целувките на любимата й немска овчарка Тейлър.
Мари Трейнър била заразена от рядка инфекция от бактерия „капноситофага каниморсус“, когато Тейлър облизал нейна отворена рана. Д-р Маргарет Коуби, шеф на инфекциозното отделение на клиниката „Олтман“ в Кантон, Охайо, поясни, че пациентката била в делириум, когато била приета в спешното, а малко след това изпаднала в безсъзнание.
Кожата й започнала бързо да придобива лилаво-червен оттенък, бързо се развила гангрена, на всичко отгоре се образувал и кръвен съсирек. „Беше трудно за диагностициране, бяхме нещо като детективи, преминахме през всички възможни диагнози, преди да съкратим броя на вероятностите“, каза д-р Коуби.
По думите й инфекцията достигнала носа на пациентката, ушите, краката и лицето й. „Тя не загуби части от лицето си, но се наложи хирургическа намеса на крайниците“, добави лекарката.
След 8 операции Мари Трейнър вече има протези на краката. „Това бе един от най-тежките случаи на заболяване от инфекции, тя бе близо до смъртта“, обобщи лекарката.
Според медиците подобно заболяване на човек от облизване от куче или котка е изключително рядко, като най-голям риск има за хората с отслабена имунна система и с отстранен далак. Медицинската статистика сочи, че умират трима от общо 10 заболели с такава остра инфекция. Бактерията „капноситофага“ е установена в 74% от кучетата.
Мари и съпругът й Матю по време на злополучната ваканция в Доминикана
Мари и нейният съпруг Матю имат две кучета, но въобще не възнамеряват да се разделят с тях, въпреки случилото се. Домашните любимци дори идвали два пъти на свиждане в болницата „Олтман“. „Доведоха ги тук два пъти, за да ги видя, и на лицето ми се появи възможно най широката усмивка“, заяви Мари Трейнър.
Над 20 000 долара за лечението й вече бяха събрани в интернет чрез страницата GoFundMe, организирани са няколко благотворителни събития от приятели и роднини. Скоро Мери Трейнър ще бъде преместена от болницата в център за рехабилитация, където ще се упражнява как да използва протезите си. „Готова съм да продължа напред, искам да се върна вкъщи, искам да се върна на работа“, заяви Мери Трейнър.
Канал 3

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024