Европа

Полша иска от Германия 850 милиарда долара репарации за Втората световна война

Полша иска от Германия 850 милиарда долара репарации за Втората световна война

 

 

 

изтеглен файл

 

 

На 1 септември 1939 г. Хитлерова Германия напада Полша. В ранните утринни часове е бомбардирано граничното градче Валюн, припомня Канал 3.

Минути по-късно бойният линеен кораб „Шлезвиг Холщайн” обстрелва Вестерплате в Данциг (днешен Гданск). Най-после немските войски навлизат в Полша на широк фронт и започва Втората световна война..

Едва ли има друга държава, освен Полша, изтърпяла толкова страдания по време на многогодишния терор на германците. Според данните от последните изследвания, по време на Втората световна война са загинали около 5,8 милиона поляци, сред които близо три милиона полски евреи.

Сега, точно 80 години след германското нападение, Полша иска да представи сметката – 850 милиарда долара (около 766 милиарда евро) трябва да плати Германия сега за деянията си на Изток преди повече от половин век.

Това е записано в доклад на полския парламент, изготвен от депутати на управляващата дясна партия „Право и справедливост” през последните месеци и който ще бъде представен пред обществеността.

Полските медии смятат, че вероятната дата е 1 септември, но още няма официално потвърждение за това.

Докладът, преведен през последните седмици на немски и английски, може да доведе до сериозно напрежение в германско-полските отношения, особено ако се стигне до втвърдяване на тона.

Според Потсдамското споразумение от август 1945 година Полша получава исканите от нея репарации от дела на СССР, изплащан от източната част на Германия. През 1953 година Полша прекратява получаването на репарации. През 1991 година, в изпълнение на германско-полския договор за добросъседство Германия изплати еквивалента на 1,3 милиарда евро за нерешени компенсационни въпроси.

Политическите анализатори са единодушни, че поставянето на темата в дневния ред на двустранните отношения може да доведе до тяхното влошаване. Ако Варшава поиска официално обезщетение, Германия ще възприеме това като прекрачване на „червената линия”.

В началото на гази година полският министър на външните работи Яцек Чапутович заяви: „Ние не искаме този въпрос да обременява нашето сътрудничество. Темата не е част от взаимоотношенията между нашите правителства.”

Сега, обаче, в интервю за германски медии министър Чапутович заяви, че е налице „липса на справедливост” и че „Полша е дискриминираната страна в този процес” (за изплащане на обезщетения на нападнати от Германия държави). Според него, репарациите за Полша са били „минимални”, в сравнение с тези за Франция и Холандия.

По време на посещението на германския външен министър Хайко Маас във Варашава на 1 август Чапутович втвърди това и заяви, че Полша няма причини да се „срамува” от тази тема. Той информира, че парламентът прави изчисления на загубите по време на войната и скоро ще могат да бъдат водени разговори, основани на резултатите от тях.

Според юристите, Варшава не може да получи нищо повече.

Полското правителство не оспорва това, но очевидно иска да наложи на Берлин морална присъда.

В случая не става въпрос за безспорното престъпление на Вермахта и СС, а за това, че темата ще бъде експлоатирана за вътрешнополитически цели в контекста на предстоящите избори на 13 октомври. Затова е много вероятно докладът за репарациите да получи широка политическа подкрепа, от която основни дивиденти да спечели управляващата „Право и справедливост”.

Експертите са на мнение, че германското правителство би могло да направи определени символични жестове спрямо Полша, като изграждането на паметник на полските жертви на нацисткия режим.

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024