Криминално

Почна се: Софиянец ужилен от „бърз“ кредит заради теча на личните данни от НАП

Почна се: Софиянец ужилен от „бърз“ кредит заради теча на личните данни от НАП

 

662ff156f21009a2c607d42ac8848256

 

Първи случай на изтеглен фалшив кредит на името на нищо неподозиращ българин след „НАП-лийкс“ вдигна на крак разследващите полицаи, пише Lupa.bg. Столичанин разбрал в петък, че на негово име е била изтеглена сумата от 5000 лева от една от финансовите институции за т.нар. „бързи“ заеми.

 

 

Били са използвани неговите 3 имена, ЕГН, постоянен адрес, както и номера на личната карта – де факто пълният набор лични данни, необходими за изтеглянето на борча. Посочена е била обаче различна сметка, по която да се погасява кредитът.

 

 

Софиянецът научил за схемата, когато от небанковата фирма му позвънили след 30-дневния „гратисен“ период, за да го подкани да направи първа, макар и минимална вноска, от 80 лева. Сащисан от телефонния разговор, той на секундата се свързал с адвокат, който го посъветвал да отправи жалба в най-близкото районно полицейско управление и да обясни всички факти и обстоятелства около личната си драма. Оказва се, че мъжът не просто имал изрядно досие в Централния кредитен регистър и затова ползването на личните му данни за теглене на сумата е било безпроблемно, но и никога досега не бил взимал заем от подобна институция, а разчитал само на банките за ипотека и лизингови плащания.

 

 

 

Междувременно НАП все още не е предоставила информация какви точно данни са изтекли от хакерската атака, а единствената справка, която българин или чуждестранно лице може да направи, е дали е станал жертва на удара, или не. Обещанието на шефката на институцията Галя Димитрова бе ново приложение за конкретна информация да бъде пуснато на интернет страницата на агенцията до средата на август.

 

 

 

Столичанинът, пострадал от теча на данни, е разбрал, че кредитът, който неизвестни лица са изтеглили на негово име, е бил заявен във фирмата точно 3 дни след разпространението на файловете от атаката свободно в интернет пространството чрез торент сайтовете и е бил по онлайн запитване.

 

Лупа БГ

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024