Политика

Румен Радев: Управлението на Борисов закотви България на дъното на Европа

Румен Радев: Управлението на Борисов закотви България на дъното на Европа

52713_660_370

 

 

Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа.“ Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве.

 

 

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на премиера Борисов за причините за освобождаването на началника на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков. „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, каза държавният глава.

Вчера Бойко Борисов изказа предположение, че Дяков е напуснал поста си заради „огромните скандали в президентската институция“.

 

 

 

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на антикорупционната комисия, след като правителството реши да изпрати доскорошния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, Румен Радев напомни, че назначението му е изцяло решение и отговорност на Борисов.

 

 

 

 

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.

 

 

 

В  слово по случай годишнината Радев поздрави гвардейците и каза, че споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее. „В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война“, каза Радев.

 

 

 

Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата. „Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад“, заяви президентът. По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните.

 

 

 

„Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи“, каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.

„Тук върху камък е изписан нашият дълг да помним, че на Шипка „на клеветата строшен бе зъбът“. Че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си от посегателство от чужди и свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на добър и достоен живот“, каза в словото си държавният глава.

Румен Радев: Управлението на Борисов закотви България на дъното на Европа

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024