Анализи

Руската преса: Българските балъци подариха 2/3 от бюджета си на САЩ

Руската преса: Българските балъци подариха 2/3 от бюджета си на САЩ

 

768x432

 

 

 

Първоначално Вашингтон предложи изтребителите си на много по-привлекателна цена, но, когато София клъвна, увеличи стойността им. Именно благодарение на това, България влезе сред лидерите в НАТО. По разходи за отбрана, пише руската медия „Спутник“ в материал, представен от „Фокус“ без редакторска намеса.

 

 

 

Вероятно е много вбесяващо твоята страна да е обявявана за най-бедната в Европейския съюз от година на година, пишат братушките. И когато не си способен да промениш положението, ти се иска да се отличиш по някакъв начин, без да се помръдваш от последното място. Например, както в бягането, да изоставаш в опашката, изоставаш с обиколка, но затова пък финишираш гордо сам, вдигайки коленете високо, под овациите на трибуните. Средняците не ги помнят, но ще се смеят дълго на твоя финал.

 

 

 

Като цяло, какво беше това икономика, реши премиерът Бойко Борисов, ако има паралелно измерение. НАТО. Там не трябва да се мисли, там трябва да се вярва и да се подчиняваш. Ако САЩ казват, вземи F-16 – става, трябва да го вземем. Другите също имат.

 

 

 

Вярно е, само в България има президент – генерал от военната авиация. И той се съпротивляваше на този договор, доколкото му позволяваха правомощията. Румен Радев дори наложи вето. Преодоляха го. Но съблазънта да станат военно-търговски партньор на самия Вашингтон – не.

 

Ветото на Румен Радев беше отхвърлено

 

 

 
Въпреки че от негова страна това беше примитивна измама. Първоначално предложи изтребителите на много привлекателна цена, а когато София клъвна, увеличи стойността им, като се оправда с обстоятелствата. Затова му се наложи спешно да раздуе сметката с 2,5 пъти. Именно благодарение на това и България се изстреля сред лидерите в НАТО. По разходи за отбрана София може да надмине не само вечните парвенюта от Прибалтика, но и самите САЩ. И изглежда е заплатила за осем машини някакви си милиард и двеста милиона долара. Но това са две трети от целия й военен бюджет.

 

 

 

И нищо, че ги хвърли във въздуха. Затова пък тези непосилни за много членове на Алианса 2% от брутния вътрешен продукт със задължително отчисление на една пета от тях за закупуването на ново въоръжение и военна техника бяха преминати. Впрочем, България все още не разполага с тази техника. САЩ ще я изработят с предплата. Самолетите – после. Шест ще долетят до края на 2023 година и още два в началото на 24-та. Но това означава, че България ще получи шанс да затвърди позициите си в рейтинга на най-разточителните държави в Северноатлантическия блок.

 

 

 

Казано с други думи, „Локхид“ си намери балък („нашел Локхид лоха“). Пентагонът възнамерява да прати там и F-35. Но братушките още не са дораснали за това. Или сега е правилно да ги наричаме „бро“. И не ние. В крайна сметка те платиха на Вашингтон не само за криле, бомби и ракети „въздух-въздух“, но и за високи отношения. Във всеки случай така си мислят. Те се уверяваха, че всичко това е за общото западно благо, както и когато се отказаха от „Южен поток“. Въпреки че това беше уникална възможност все пак да се оттласнат от последното място в ЕС по ниво на благосъстояние.

 

 

 
А сега, така или иначе, няма накъде да падат. Затова нищетата (бедността) отива към излитане. Това е принципът на обратната логика. Кой ще се осмели да нарече страната най-бедната, ако тя харчи за отбрана най-много от всички?

Сега ще казват още, че е и най-глупавата. Не страна – власт.

Но на страната няма да й е по-леко от това. Още повече, че София има още и планове за преоборудване на флота и армията.

 

Лупа БГ, Спутник

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023