ОБЩЕСТВО

Свиневъди, селяни, кметове се обединяват: Ще сваляме кабинета, няма как да ни убедят за чумата

Свиневъди, селяни, кметове се обединяват: Ще сваляме кабинета, няма как да ни убедят за чумата

tt

 

 

В Пловдивско, Ямболско и Сливен селяни и свиневъди в малки стопанства вече подготвят блокади на пътища, гражданско неподчинение и протести до оставката на кабинета на Бойко Борисов, защото им е писнало от схемите и лъжите на Герб.

 

 

Няма как да ни убедят че има чума по свинете, как така чума, защо точно през август, когато хората почиват, някой да видя някъде болно прасе?

 

 

 

Идват и ти казват ще избиваш животните мярката е превантивна, но никой не взема проби от избитите прасета, но пък експерти ни обясняват, че вируса оставал в месото и то трябвало да мине термична обработка.

 

 

Това не е нормално в началото на август да избиват две години подред животни в стопанствата на хората, само защото някой чиновник в БАБХ или министерството на земеделието е решил така, ако са болни прасетата добре.

 

 

 

Но като не са болни защо да ги избиваме обясняват хора, които нямат никакво намерение да убиват своите прасета и се подготвят да ги извадят на магистралата и републиканската пътна мрежа в знак на протест срещу мерките на БАБХ и Аграрното министерство.

 

 

Няма да се дадем доброволно и ще трябва да си докарат армията ако трябва и нас да евтанизира и без това в България не е живот.

 

 

 

Всички кметове от Пазарджишка община ще бойкотират крайните мерки срещу Африканската чума по свинете. Те се обявиха против поголовното клане на домашни прасета и заявиха, че няма да съдействат на властите за планираното масово унищожение на животни от т.нар. „заден двор“, предаде Дарик радио.

 

 
Изявлението направи кметът на Юнаците Стоян Кузев, но стана ясно, че около това мнение са се обединили всички 31 местни лидери на селата в общината. „Ние сме избрани от жителите на нашите села и не искаме да работим против техните интереси“, заяви Стоян Кузев.

 

 

 

 

До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на АЧС, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи, но със срок до 2 август, т.е. утре, и за стопаните на свине в Южна България.

 

 

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума. 57 са установените огнища в страната според данните на БАБХ от вчера вечерта.

 

 

 

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

 

 

 

 

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете.

 

 

 

 

„Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Би ти ви , Нюз Бг, Дарик

bulbulgnewsbgg.blogspot.com

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024