Политика

„Свободна Европа“: Борисов е разпореждал на МВР, когато не е бил премиер, а обикновен гражданин

„Свободна Европа“: Борисов е разпореждал на МВР, когато не е бил премиер, а обикновен гражданин

 

Може ли обикновен гражданин да получава оперативна информация от МВР и да разпорежда действия на службите за сигурност? Може, ако се казва Бойко Борисов. Това става ясно от официални отговори на Министерския съвет, изпратени след въпроси на Свободна Европа във връзка с отношенията между Борисов и Борислав Лазаров – собственика на фирма „Син кръст 2016“ и герой в неизлъченото по Нова телевизия разследване „Война за трупове“.

 

 

 

Предоставената от Министерския съвет информация твърди:

 

На 16 парил 2017 г. Борисов получава информация за пътен инцидент на столичната улица „Мара Бунева“ по „обичайния“ за него начин – от „дежурен служител по МВР“. Отново според обичайните действия на премиера, той е „оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“.

 

 

 

Пострадалите са двете дъщери на Борислав Лазаров, собственик на фирма „Син кръст 2016“. След получената помощ, те отиват в дома на премира, за да изкажат благодарността. Събитието е запечатено на снимка, която впоследствие двете момичета публикуват във Фейсбук.

 

 

 

Всичко описано дотук щеше да звучи „обичайно“, ако към въпросния момент – 16 април 2017 г., Бойко Борисов е министър-председател. Това обаче не е така. Тогава премиер е Огнян Герджиков.

 

 

 

 

Гражданинът Борисов

 

 

 

 

По това време Бойко Борисов е със статут на гражданин. Партията му ГЕРБ е спечелила предсрочните парламентарни избори на 26 март и към средата на април (по времето на инцидента) текат преговори между нея и „Обединени патриоти“ за съставяне на правителство.

 

 

 

 

Към 16 април (денят на катастрофата) парламентът още не е конституиран – това ще се случи 3 дни по-късно на 19 април. Президентът Румен Радев ще връчи мандат на Бойко Борисов за съставяне на кабинет на 27 април – седмица след конституирането на парламента. Борисов ще бъде избран за премиер на 4 май. Т.е. 18 дни след катастрофата на дъщерите на Борислав Лазаров.

 

 

 

 

И въпреки това, според отговорите на правителствената информационна служба, Борисов тогава „получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент“ и може в конкретния случай да „окаже съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“.

 

 

 

 

На въпрос в какво качество се случва това, от Министерския съвет отговориха, че получаваната информация от дежурния по МВР и изпращането на помощ Борисов е направил в качеството му на „лидер на най-голямата партия спечелила изборите на 26 март 2017 г. и номиниран за министър-председател“.

 

 

 

„Може да е сигнализирал 112.“

 

 

 

 

Свободна Европа потърси служебния премиер по това време, проф. Огнян Герджиков. На въпорос защо от МВР са докладвали на Борисов, когато той не е премиер, Герджиков отговори:

 

 

 

 

„Нямам идея защо и как хората на МВР считат, че трябва да го информират. Може би защото той е съпричастен с такива катастрофи“. Герджиков добави, че той лично няма спомен за конкретното събитие.

 

 

 

 

По думите на Герджиков „възможно е дежурният по МВР да е възприел като граждански дълг да информира Бойко Борисов“. „Дежурният няма законово задължение да го прави. Може би се е случило по инерция“, допълни той.

 

 

 

 

На въпрос дали Борисов е имал правомощия да разпорежда действия на пожарната, юристът и бивш служебен премиер обясни, че „всеки гражданин може да алармира за случил се инцидент чрез 112“.

 

 

 

 

„Възможно е да е звъннал като гражданин и по инерция, защото така е свикнал. По закон обаче в онзи момент Борисов не може да разпореди. Но може да звънне като гражданин (и в пожарната) и да каже, че на дадено място има проблем.

 

 

 

 

„Ако дежурният е докладвал – това е нарушение“

 

 

 

Бившият служебен министър на вътрешните работи и настоящ съветник на президента Румен Радев – Пламен Узунов, обясни, че „ако дежурният по МВР е докладвал на Борисов към онзи момент, то той е извършил нарушение“. „Не е имал право на това. Както и Борисов също не е имал право да разпорежда на пожарната“, допълни той.

 

 

 

За обстоятелствата около действията на Борисов през април 2016 г. Свободна Европа съобщи в понеделник след коренспонденция с правителствената информация служба. Целта бе да се отговори на въпроса дали министър-председателят Бойко Борисов има отношения с Борислав Лазаров. Той и съпругата му са собственици на фирма „Син кръст 2016“ – една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Както разкри неизлъченото по Нова телевизия разследване „Война за трупове“, от 2018 г. досега само „Син кръст 2016“ има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева, без обаче да участва в обезрвеждането на животинските отпадъци при последните епидемии у нас.

 

 

 

*Текстът е писан в съавторство с авторката на разследването „Война за трупове“ Генка Шикерова.

 

*След публикуването на материала от Правителствената информационна служба уточниха изрично, че в техните писмени становища не е споменавано, че премиерът е разпоредил действия на МВР. Точният цитат е, че „Борисов е оказал съдействие“.

 

 

Източник: svobodnaevropa.bg

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024