Русия

Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег в отговор на новите предизвикателства на САЩ

Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег в отговор на новите предизвикателства на САЩ

 

In this photo taken on Monday, May 9, 2016, Russian Defense Minister Sergei Shoigu, left, salutes to Russian President Vladimir Putin, back to a camera, prior the Victory Day Parade on the Red Square, which commemorates the 1945 defeat of Nazi Germany in Moscow, Russia. Shoigu says the airstrikes were suspended starting from 10 a.m. on Tuesday, Oct. 18 and the suspension is intended to prepare for the opening of humanitarian corridors for the rebels to leave the besieged city of Aleppo. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

 

 

 

Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег, заяви президентът на страната Владимир Путин по време на срещата с финландския си колега Саули Ниинистьо, пише електронното издание на вестник „Московский комсомолец“, цитирано от „Фокус“.

При това Русия няма да разполага оръжия от този вид, преди това да бъде направено от САЩ. Москва съжалява, че Вашингтон, в нарушение на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), е започнал изпитания на забранените ракети. По неговите думи, САЩ са започнали подготовка за разработка и изпитания на новото оръжие, много преди да излязат от него.

При това Путин изпитва тревога от това, че САЩ могат да изстрелват ракетите си от територията на Полша и Румъния, като за това е нужно само промяна на софтуера.

Москва възнамерява да води диалог с Вашингтон за стратегическата стабилност, но ще обезпечи собствената си сигурност, увери Путин. Като цяло, Русия ще реагира огледално на заплахите, свързани с разработката на ракети от САЩ.

Преди това стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в четвъртък по въпроса за ракетните разработки на САЩ, нарушаващи условията на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Както съобщи пред ТАСС изпълняващият длъжността постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски, искането за провеждането на съответното заседание е дошло от страна на представителите на Москва и Пекин.

„Заедно с Китай поискахме днес заседание на СС във връзка със заявленията на САЩ за плановете им да разработят и разположат ракети със среден радиус на действие“, каза събеседникът на агенцията. Той уточни, че заседанието ще бъде проведено в четвъртък в 22 часа, то ще е открито и ще има доклад на представител на генералния секретар на ООН.

В понеделник Пентагонът съобщи, че на 18 август САЩ са провели изпитания на крилата ракета с наземно базиране с малък обсег за първи път след излизането от ДРСМО, като те са със забранени от този документ характеристики.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024