СВЯТ

46° жега в Анталия, дори плажовете опустяха (СНИМКИ)

46° жега в Анталия, дори плажовете опустяха (СНИМКИ)

 

a5b72857f9bc80a99425115bf7a3962e

 

Заради адски горещини плажовете в курорта Анталия, включително известният Коняалтъ, останаха празни в неделя – първия ден от празника Курбан Байрам, съобщи турският тв канал НТВ.

 

 

Температурата достигна 41,3 градуса, но на някои места термометрите са показвали 46° според окръжната метеорологична служба. Празни останаха и много заведения по плажната ивица, както и улиците в турския курорт.

 

 

Улиците на турския курорт Анталия опустяха заради горещините

Същевременно десетки горски пожари се разразиха в Гърция през уикенда в резултат на продължаващите жеги и силни ветрове. Евакуирани бяха села и къмпинги, но няма данни за пострадали хора, предаде ДПА. Голям пожар бързо се разрасна през нощта край Атина и наложи евакуация на населението, предаде АП.

 

 

 

Огънят в предградието Пеания източно от гръцката столица се приближи към върха на планината Имитос, а пламъци се виждаха от Атина сутринта. Над 140 огнеборци с 46 пожарни коли и 8 хеликоптера участваха в усилията за потушаване и овладяха пожара рано сутринта.

 

 

През идните дни в Гърция се очакват температури от над 40 градуса. Същевременно в района на Егейско море духат силни ветрове с пориви до 75 км в час. При пожар край Атина миналото лято загинаха над 100 души и гръцките власти тази година предприемат по-сериозни мерки за защита на населението.

 

 

 

На испанския остров Гран Канария огнеборци също опитват да потушат голям пожар, предаде Франс прес. Започналият в събота пожар наложи евакуацията на хиляда жители на големия от Канарските острови и засегна площ от 1500 хектара. Няма данни за пострадали. За потушаването на огъня се борят 250 души, разположени на място. В акцията участват 13 самолети и хеликоптери.

 

 

 

Горещата вълна достигна днес връхната си точка в страните от Западните Балкани, градове като Подгорица и Тирана опустяха напълно, животните в Скопската зоологическа градина се разхлаждаха със сладолед, дини и вода, плажовете на хърватското и черногорското крайбрежие са препълнени, а лекарите съветват хората да не излизат от 11 до 17 часа, предаде Танюг.

 

 

В Тирана търсят нестандартни начини да се предпазят от слънцето. Снимка: albaniandailynews.com

В много хърватски градове е обявен червен код, след като температурите на места надхвърлиха 40 градуса при абсолютно безветрие. В Босна и Херцеговина е обявен оранжев код, а температурите също наближават 40 градуса. Най-горещо е в Мостар, където кодът е червен. Подобно е положението и в Северна Македония. В Скопие е измерена температура 40 градуса, което накара служителите в зоопарка да измислят начини да разхладят животните.

 

 

Изключително високите температури, също 40 градуса, буквално опразниха улиците на черногорската столица Подгорица, а лекарите имаха много работа със слънчасали пациенти. Горещата вълна заля и Албания, където най-високата температура беше 41,6 градуса. Улиците на Тирана също са празни, а много от жителите й се отправиха към плажовете. Това не е най-топлото лято в Албания досега. По-горещо е било през 2015 г., когато най-високите дневни температури са били 43 градуса.

 

Лупа БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024