Политика

Акцията срещу русофилите: Разследват дали Москва не е посочила Радев за президент

Акцията срещу русофилите: Разследват дали Москва не е посочила Радев за президент

решет660_ded687af6d9d8b1d370ba74c6fe99c10

 

 

Българската спецпрокуратура разследва дали Русия не е повлияла пряко в избора на президента Румен Радев у нас през есента на 2016 г., пише Lupa.bg.

 

 

 

Днешният арест на шефа на аналитичното звено на Национално движение „Русофили“ и ексглавен редактор на БСП вестника „Дума“ Юрий Борисов, както и обиските в неговия и дома на бившия депутат от левицата Николай Малинов, са били във връзка със сагата Решетников и социологическите проучвания на няколко агенции у нас преди президентския вот, според които тогавашният военен пилот Румен Радев е най-одобряван за държавен глава.

 

 

 

Сред разпитаните днес са били проф. Ваня Добрева, Малинов, социологът Юрий Борисов и други членове на русофилското движение, наброяващо 35 000 души, като един и същи въпрос е минал през тях от следователите – дали лично познават ген. Леонид Решетников и шефовете на НД „Русофили“. Те са отговаряли и на питане дали очертаният профил за идеален президент според социологията е бил повлиян от Москва.

 

 

 

В края на 2016 г. генералът от КГБ Решетников обяви, че лично се е срещал с шефката на БСП Корнелия Нинова, за да я „натиска“ за Радев.

 

 

 

По думите му, разговор за кандидатурата на Румен Радев е бил проведен през август в България с няколко лидери на партии, включително и с Корнелия Нинова: „Бях на почивка в България, и говорих с лидерите на няколко партии и обсъждахме. Някои знаеха за господин Радев, някой не знаеше нищо. И тя ми каза – не знам, но това е интересна идея“, каза непосредствено след президентския вот руският генерал.

 

 

Той добави и че Радев много бил харесан от Москва заради идеята му да постави традиционните ценности над либерализма. Нинова тогава първо отрече да се е срещала с него, а след това все пак призна, че случайно се били видели, но никога не били коментирали кандидатурата на Радев.

 

 

 

Шефката на БСП обвини бившия разузнавач, че лъже и сплетничи, но той продължи да настоява, че именно негова е истината за политическите договорки кой да е номинацията на БСП за държавен глава и че ще се ползва с подкрепата на Москва.

 

 

 

Другата фигура, която изплува от наказателната акция срещу русофилите днес и обвинението към Борисов за шпионаж, е на руския олигарх Константин Малофеев. Преди години, когато банкерът-беглец Цветан Василев фалира КТБ, а финансираната от него телевизия ТВ7 банкрутира и излезе в ликвидация, да я купи готовност заяви тогавашният шеф на „Дума“ Николай Малинов. Малинов и Малофеев не крият топлите си взаимоотношения, а за активите за покупката на частния медиен канал се говори, че лично руснакът е дал „зелена светлина“ и е бил готов да участва в сделката.

 

 

 

 

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

 

 

 

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.

 

 

 

Наскоро зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви: „Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ“, като имаше предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

 

 

 

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. „В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения“, заяви Гешев на 7 януари тази година.

 

Лупа БГ

loading...
0
Политика

More in Политика

херо0801_sk4hl

Херо Мустафа с ексклузивна новина: Първи българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

февруари 4, 2020
Росен Плевнелиев БНТ

Плевнелиев: Ако Радев отиде на 9 май в Москва, ще наруши националния интерес на България

февруари 3, 2020
keremidchiev_bgnes

Бивш консул в Дубай: Божков не е арестуван в ОАЕ, прокуратурата не е изпратила документи

февруари 3, 2020
дхphpucisfz_800x

Горанов уволни цялата комисия по хазарта, назначи началника на кабинета си за нейн шеф

февруари 3, 2020
октай5079f03520bb4c64a4f19a46bc3ef288

Божков не е Цветан Василев. От днес Гешев и Борисов трябва многократно да си увеличат охраната

февруари 3, 2020
dim_uzunov_1

Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не

февруари 3, 2020