Политика

„Алфа рисърч“: Радев без конкуренция сред политиците – рейтингът му е най-висок и продължава да расте!

„Алфа рисърч“: Радев без конкуренция сред политиците – рейтингът му е най-висок и продължава да расте!

radev3

 

 

 

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от 55%. Премиерът Бойко Борисов получава 28% от одобрението на народа, а кабинетът му – 15%. Едва 8% дават положителна оценка на Народното събрание, сочи ново проучване на „Алфа рисърч“.

 

 

Нещо повече – макар и с 1%-ен пункт рейтингът на президента и институцията му бележат ръст през септември спрямо юни – нещо, което не може да се каже за останалите институции и политици.

 

 

Най-добре е всеки да гласува според личните си и политически и политически предпочитания, а не на принципа против управляващите кметове. Това смятат 61,9% от запитаните в социологическо проучване на „Алфа Рисърч“, относно местните избори.

 

37,2% пък са на мнение, че недоволните от управляващия кмет трябва да се обединят и да подкрепят опонента му на евентуален балотаж.

 

 

Силно поляризирани са нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник.

 

 

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива.

 

 

Проучване: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП, а партията на Слави...

 

 

Въпреки това, ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, като 21,5% от имащите право на глас биха я подкрепили на евентуални предсрочни парламентарни избори.

 
Бъдещата партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ би получила 8,3%. Към момента БСП остава втора политическа сила, като би била подкрепена от 18,7%. ДПС продължава да е трета с 8,6%.

 

 

При институциите президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от 55%. Премиерът Бойко Борисов получава 28% от одобрението на народа, а кабинетът му – 15%. Едва 8% дават положителна оценка на Народното събрание.

 

 

Проучване: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП, а партията на Слави...

 

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция „Алфа Рисърч“. Представените данни са от проведеното в периода 10 – 16 септември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани.

 

Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране – пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

 

 

Проучване: Минимална разлика между ГЕРБ и БСП, а партията на Слави...

loading...
0
Политика

More in Политика

mihail_konstantinov_03

Проф. Мишо Константинов: Коронавирусът може да спъне машинното гласуване

февруари 13, 2020
цветанов две ръце

Цветанов: Знам кой от ГЕРБ стои зад „Апартаментгейт“ срещу мен и какво целеше този режисиран сценарий! ВИДЕО

февруари 13, 2020
далавери0000437531-article2

Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на мнение и да ми дават оценки

февруари 13, 2020
big_6a12

Анна Александрова, ГЕРБ: Ще докажем на всички, че можем да ги победим и с машинен вот

февруари 12, 2020
php7az5pd_800x_

За ГЕРБ всичко е безплатно. Правителството им подари два етажа от Малкото НДК за 10 години

февруари 12, 2020
херо3952e14c629b30fa69b3fc44be2438b2

Херо Мустафа с нова изява: рецитира и се чуди „Де е България“ (ВИДЕО)

февруари 12, 2020