Политика

ГЕРБ със закон АнтиКьовеши! Спешни поправки в НК и НПК създават пречки за разследване от европейската прокуратура

ГЕРБ със закон АнтиКьовеши! Спешни поправки в НК и НПК създават пречки за разследване от европейската прокуратура

антикьовешиbig_920

 

 

ЕП и Съветът на ЕС окончателно се съгласиха Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена като първия европейски главен прокурор. Тя ще оглави институция, която започва работа през 2020 година.

 

Румънката вече си изгради реноме на непримирим борец с корупцията на всички нива.  Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че Кьовеши добре познава проблемите на държавите от Централна и Източна Европа и сигурно сърцато ще се сражава тук, съобщава 19min.bg.

 


Адвокат Емил  Георгиев акцентира вниманието на факта, че управляващите от ГЕРБ набързо скалъпиха удобни поправки в съдебното законодателство. „Номинацията и изборът на Кьовеши за главен прокурор на ЕС са натоварени със сериозни очаквания във всички посоки.
Неслучайно ГЕРБ внесоха законопроект за изменение и допълнение на НК, в който със заключителна разпоредба се допълва Наказателно-процесуалният кодекс, така че делата от компетентността на Европейската прокуратура да бъдат подсъдни на любимия на властта Специализиран наказателен съд. Не за друго, а да няма засечки – нали в правосъдието най-важна е предвидимостта?”, посочи Георгиев.

Това означава, че каквото и да поиска Кьовеши у нас, то ще се бави или връща по волята на държащите контрола над спецсъда.

 

 

 

Припомняме, че номинацията на румънката предизвика тих ужас у родните политици от самото начало. Още през февруари  българската страна гласува против нея. На  заседанието на посланиците от ЕС нашият представител е  срещу румънката, която разтресе политическия елит в родината си чрез безкомпромисно преследване на корупцията на високо равнище.  И досега не се казва кой му нареди това.

 

 

Сега някои български евродепутати  изразиха предпазлив оптимизъм след споразумението румънката да стане главен прокурор на ЕС, посочва Клуб Z. „Изборът на г-ж Кьовеши за главен прокурор е една от гаранциите, че този орган няма да заспи, както заспиват много европейски органи, веднъж учредени. Оттам нататък обаче трябва да имаме предвид, че тя няма правомощията на Сотир Цацаров. Тя е административен ръководител”,  заяви юристът и евродепутат Радан Кънев пред медията.

 
Най-авторитарният вестник в Германия Die Welt вече излезе със заглавието „Защо в Източна Европа се страхуват от Кьовеши”. Немската медия предрича трусове по високите етажи в т.ч. и в България. „Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши.

 

 

 

 

На пръв поглед този избор изглежда като жест към региона, който се смята за подценен. Та нали Кьовеши е от Източна Европа. Всъщност обаче тя най-вероятно ще пипа с много по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за сложните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес приятели. Просто защото от опит добре познава тамошните привички, а и никой не може да я обвини, че е някаква „арогантна западноевропейка“, коментира Die Welt.

loading...
Политика

More in Политика

вежди

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

април 24, 2020
phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020