Политика

Дипломатическият скандал между България и Русия се разгаря опасно! Захарова: София пренаписва историята

Дипломатическият скандал между България и Русия се разгаря опасно! Захарова: София пренаписва историята

 

big_1050

 

 

България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия така наречени репресии, това е опасна тенденция. Позицията изрази говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на Източния икономически форум във Владивосток, предаде Блиц.

Ние много добре знаем, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции, коментира тя позицията на Министерството на външните работи на България.

 

Като се има предвид, че това изявление е направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние се изказахме открито за недопустимостта да се изопачава историята, продължи Захарова.

 
Това е абсолютно ясен показател, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото е незаконно, категорична е говорителката.

 
Дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за „освобождение“ от нацизма.

 

 

Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

 

 

Реакцията на Русия не закъсня – от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за „неморална“ позицията на МВнР.

 

 

КОМЕНТАР НА ДАРИНА ГРИГОРОВА ЗА ЕПИЦЕНТЪР ПО ТЕМАТА:

 

МВнР признава “приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа”. “Принос” е доста меко казано, защото принос имат съюзниците, а основната решаваща роля е на Съветската армия. Все пак нямаше официална благодарност към САЩ за “победата над нацизма”, каквато изрече германският президент.

Квалификацията “половин век репресии” от “съветските щикове” удобно забравя за денацификацията, общоевропейска политика, част от която е Нюрнбергският процес и Народният съд у нас. Репресии има, но изложбата не е за тяхна възхвала. Българи доносничат за българи, отговорността е повече на българското общество, отколкото на “тоталитарната система”.

Да “съветваш” руското посолство относно термина “освобождение” на официално равнище, разглеждайки го като “съмнителна историческа теза”, е неуместен тон. Защото тогава може да се откажем от Южна Добруджа, която остава в рамките на България – победена държава, благодарение на СССР, на същите тези “съветски щикове”, към които Борис III е имал друго отношение за разлика от съвременните ни творци на външната ни политика.

Друг е въпросът, че тази изложба можеше да е по-сполучлива и далеч повече приветствана на 8 май 2020 г., когато Европа ще празнува 75 години от освобождението си от нацизма – цяла Европа, не Източна, както се изтъква в заглавието.

Но ако само название на неоткрита изложба така травмира МВнР, защо официално се мълчи за паметника на американските летци, бомбардирали София, пред американското посолство?! Или това се приема безропотно като нещо естествено, че да си има и веществен мил спомен. САЩ и СССР са съюзници срещу Хитлер, но съветски самолети не хвърлят бомби по български градове. Ще кажете, ама ние не сме им обявявали война. Да, така е, и това не е случайно. Ние не прекъсваме и дипломатическите си отношения със СССР до 5 септември 1944 г., прекратени по съветска инициатива. Но сме военен съюзник на Германия.

За съжаление, съдейки по бурната медийна реакция в Русия по повод изявлението на МВнР, което само по себе си не е изненада за нас и едва ли бихме му обърнали такова внимание, за руското общество то има ефект и постигната крайна цел – фобия към България. Когато не можеш да унищожиш русофилията на българите, заличи българофилията у руснаците. И това работи.

 

loading...
0
Политика

More in Политика

boiko-atanasov-800

Бойко Атанасов: Не искам да се самоубия, ако ми се случи нещо, то ще е като с прокурора Васил Миков

септември 5, 2019
8c967c3b146eb13b47a6d3323adc019f

Данаил Кирилов се обиди: Как ще съм тройкаджия?! Ето я дипломата ми! СНИМКА

септември 4, 2019
chinovnitsite-zadalzheni-da-sa-111

Задължават чиновниците да са усмихнати, спретнати и да отказват подаръци

септември 4, 2019
осква1567605259

Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от Червената армия!

септември 4, 2019
ббб2111649511

Борисов вдигна кръвно след словото на Радев: Някои се напочиваха и сега говорят маса глупости

септември 4, 2019
НСІрадев980x551_1567579973

Радев в парламента: Властта е бетонирана в тесен кръг хора! Няма развитие, има бедност и корупция!

септември 4, 2019