Криминално

Поредна схема за кражби: Тръба в гумата – сигурен знак, че ви предстоят неприятности

Поредна схема за кражби: Тръба в гумата – сигурен знак, че ви предстоят неприятности

 

big_153a

 

 

Мошеници все по-често прилагат нов метод, за да ограбват закъсали на пътя шофьори. За целта се използва най-обикновена водопроводна тръба, с помощта на която автомобилът се обездвижва и водачът е принуден да спре, разказва сайтът auto.mail.ru.

 

 

Схемата не е сложна. Жертвата се набелязва от съгледвачи, които информират крадците за набелязаната кола. Ако в нея се вози само шофьорът и още повече ако е жена, рискът нараства в пъти.

 

 

„Оръжието на престъплението“ е тръба с диаметър 10-20 мм. Единият ѝ край се отрязва под прав ъгъл, а другият – под остър, за да се поучи пресечен цилиндър с височина 3-4 сантиметра.

 

 

Мошениците избират участък от пътя по маршрута на жертвата с дупки. Тръбата се забива в някоя от тях с острия край нагоре на мястото, през което е най-вероятно да мине колелото на колата.

 

 

Ако някоя от гумите се озове в заложения капан, тръбата се забива в нея и въздухът излиза през дупката почти мигновено, принуждавайки водача да спре незабавно. Щом отвори багажника, за да извади резервната, се появява автомобилът на мошениците.

 

 

Те веднага спират, започват да питат вежливо какво се е случило и предлагат съдействие на „колегата“. Спектакълът е изключително правдоподобен. Мошениците искрено съчувстват на пострадалия водач и още преди той или тя да си е отворил устата, запретват ръкави и се захващат да му помагат със смяната на гумата. За жертвата остава само да дозатегне болтовете, след което може да продължи по пътя си.

 

 

Радостта на шофьора от безкористното отношение на помагачите обаче трае само докато прибира крика и ключа обратно в багажника. Щом седне обратно в колата се оказва, че от салона липсват телефонът, чантата или портфейлът с парите и банковите му карти. Те са изчезнали, докато всички са се суетели около спуканата гума, а през това време от другата страна на возилото е проникнал някой от „помощниците“.

 

 

 

Измамниците обикновено не задигат вещи с големи размери – предпочитат малки чанти, в които може да има нещо ценно. Да се противодейства на схемата може по един-единствен начин. Забита в гумата тръба е сигурен знак за предстоящи неприятности и водачът би постъпил най-разумно да не приема никакви предложения за помощ.

 

 

Измамниците по правило се отказват от намеренията си ако жертвата отклони разговора с тях и не прибягват до насилие, тъй като по руските закони бандитизмът по пътищата се наказва много по-сурово от кражбата.

 

Факти БГ

loading...
0
Криминално

More in Криминално

полисbig_494

Скандален обрат: Насилената 13-годишна в Разлог редовно „гостувала“ на единия от старците, давал й пари

октомври 13, 2019
марин-майка157096810987077

Почернената майка на Марин с ужасяваща версия за смъртта му

октомври 13, 2019
мартин1570964226-157096381170539

Фатална развръзка с безследно изчезналия 25-годишен Марин, трагедията е голяма!

октомври 13, 2019
640_илиев

Георги Илиев – бохемът-гангстер, който не ни оставя на мира

октомври 12, 2019
2f3a8dd964a99b6c5db675baa373eb09

Нашенката Мима изнудвала богат любовник с коварна схема за много пари, но… СНИМКИ

октомври 12, 2019
640_thumb_910x0_960601-1

Сензационни разкрития за килъра, разстрелял професионално фараонката Станка

октомври 12, 2019