Криминално

Поредна схема за кражби: Тръба в гумата – сигурен знак, че ви предстоят неприятности

Поредна схема за кражби: Тръба в гумата – сигурен знак, че ви предстоят неприятности

 

big_153a

 

 

Мошеници все по-често прилагат нов метод, за да ограбват закъсали на пътя шофьори. За целта се използва най-обикновена водопроводна тръба, с помощта на която автомобилът се обездвижва и водачът е принуден да спре, разказва сайтът auto.mail.ru.

 

 

Схемата не е сложна. Жертвата се набелязва от съгледвачи, които информират крадците за набелязаната кола. Ако в нея се вози само шофьорът и още повече ако е жена, рискът нараства в пъти.

 

 

„Оръжието на престъплението“ е тръба с диаметър 10-20 мм. Единият ѝ край се отрязва под прав ъгъл, а другият – под остър, за да се поучи пресечен цилиндър с височина 3-4 сантиметра.

 

 

Мошениците избират участък от пътя по маршрута на жертвата с дупки. Тръбата се забива в някоя от тях с острия край нагоре на мястото, през което е най-вероятно да мине колелото на колата.

 

 

Ако някоя от гумите се озове в заложения капан, тръбата се забива в нея и въздухът излиза през дупката почти мигновено, принуждавайки водача да спре незабавно. Щом отвори багажника, за да извади резервната, се появява автомобилът на мошениците.

 

 

Те веднага спират, започват да питат вежливо какво се е случило и предлагат съдействие на „колегата“. Спектакълът е изключително правдоподобен. Мошениците искрено съчувстват на пострадалия водач и още преди той или тя да си е отворил устата, запретват ръкави и се захващат да му помагат със смяната на гумата. За жертвата остава само да дозатегне болтовете, след което може да продължи по пътя си.

 

 

Радостта на шофьора от безкористното отношение на помагачите обаче трае само докато прибира крика и ключа обратно в багажника. Щом седне обратно в колата се оказва, че от салона липсват телефонът, чантата или портфейлът с парите и банковите му карти. Те са изчезнали, докато всички са се суетели около спуканата гума, а през това време от другата страна на возилото е проникнал някой от „помощниците“.

 

 

 

Измамниците обикновено не задигат вещи с големи размери – предпочитат малки чанти, в които може да има нещо ценно. Да се противодейства на схемата може по един-единствен начин. Забита в гумата тръба е сигурен знак за предстоящи неприятности и водачът би постъпил най-разумно да не приема никакви предложения за помощ.

 

 

Измамниците по правило се отказват от намеренията си ако жертвата отклони разговора с тях и не прибягват до насилие, тъй като по руските закони бандитизмът по пътищата се наказва много по-сурово от кражбата.

 

Факти БГ

loading...
0
Криминално

More in Криминално

78718a1fa7a89dec73430d714e674673

Прокуратурата започна разследване на Божков за убийства и изнасилвания, търси свидетели

февруари 4, 2020
c5d82b76725f45aa9631b94232e7446c

Данчо Катаджията притежава имоти и автомобили за стотици хиляди левове

февруари 2, 2020
big_12d75

Шефът на „Националната лотария“ изчезна. Не отговаря на телефона си и не се знае къде е

февруари 1, 2020
eto-ia-bankovata-sluzhitelka-okrala-682

Дъно: Ето я банковата служителка, която фалшифицира документи и окраде онкоболно момче! СНИМКИ

януари 31, 2020
spechelilite-lotariiata-bozhkov-ne-sa-225

Прокуратурата: Спечелилите големи награди от лотариите на Божков не са реални хора

януари 30, 2020
mazhe-napadnaha-shofyor-avariral-tir-180

Мъже нападнаха шофьор на аварирал ТИР, откраднаха му стоката

януари 27, 2020